Μάκης Κιάμος: Απολογισμός της μέχρι τώρα θητείας του στο τιμόνι της Πανηπειρωτικής

Απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, ενάμιση περίπου χρόνο, έκανε με κείμενό του στην εφημερίδα "Πανηπειρωτική" ο Θεσπρωτός δραστήριος και ενωτικός πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μάκης Κιάμος. 

Αναφέρει σχετικά: "Δύσκολο και ομολογουμένως βαρύ το φορτίο εκπροσώπησης των απόδημων, του προγραμματισμού και της υλοποίησης των αποφάσεων του ΔΣ. Γιατί «κακά τα ψέματα». Η Πανηπειρωτική είναι η τριτοβάθμια αποδημική οργάνωση που αγκαλιάζει πάνω από τετρακόσια σωματεία, τα οποία εκφράζουν και υπηρετούν τον ηπειρώτικο πολιτισμό, την ηπειρώτικη προκοπή και νοσταλγία. Και όλα αυτά δεν είναι απλό ευχολόγιο. 

Οφείλουμε να προωθήσουμε την επαφή, γνωριμία, σύμπνοια, ενότητα και συνεργασία των μελών των σωματείων και όλων γενικά των απόδημων Ηπειρωτών. Στόχος η διατήρηση και η καλλιέργεια της αλληλεγγύης, των πατροπαράδοτων ευγενών Ηπειρωτικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων και της αγάπης προς την γενέτειρα, όπως ακριβώς ορίζει το Καταστατικό και εν γένει η πολυετής (πάνω από ογδόντα χρόνια) δράση της. 

Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή το ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα με συμφωνία όλων των παρατάξεων και με γνώμονα το συμφέρον της πανηπειρωτικής αποδημίας. Κύριο μέλημά μας τα προβλήματα και η επίλυσή τους. Και είναι αλήθεια πως κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα οργανωτικής υφής και άμεσης πρακτικής. 

Άλλα επιλύθηκαν και άλλα «πήραν το δρόμο» για τη λύση τους. Κορυφαία πράξη ήταν η σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΣΕ (23.10.2019) με τη συμμετοχή πολιτικών, κοινωνικών, αποδημικών και αυτοδιοικητικών φορέων, που αφορούσε την υπόθεση του Ζαππείου, όπου διατρανώθηκε πως «το Ζάππειο είναι πανεθνικό δημιούργημα. Δεν πωλείται, δεν ιδιωτικοποιείται και δεν αλώνεται. Το υπερασπίζει καταρχάς το ελληνικό πολιτιστικό μεγαλείο και ο αδούλωτος, υπερήφανος και φυσικά άκαμπτος ηπειρωτισμός». Κατά γενική παραδοχή η συμβολή της ΠΣΕ στην επίλυση του προβλήματος του Ζαππείου ήταν ουσιαστική. Με αυτό το πάθος συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη σωστή διαχείριση των εθνικών κληροδοτημάτων. Η ΠΣΕ συγκρότησε επιτροπή για τα Εθνικά Κληροδοτήματα προκειμένου να λειτουργήσουν σύμφωνα ακριβώς με τη βούληση του διαθέτη και στην υπηρεσία πάντοτε του εθνικού ευεργετισμού. 

Παράλληλα η αναβάθμιση της επικοινωνιακής τακτικής είναι άμεση. Το γεγονός ότι μετά από διακοπή είκοσι ολόκληρων χρόνων επανακυκλοφόρησε η «Πανηπειρωτική», η εφημερίδα της ΠΣΕ πιστώνεται ως μία σημαντική επιτυχία η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στην ουσιαστική και άμεση ενημέρωση. Πέρα από το γεγονός αυτό το άλλο μέσον ενημέρωσης το f/b λειτουργεί με όλους τους κανόνες της διαφάνειας, της σοβαρότητας και της αλήθειας. 

Συνεχίζουμε και σύντομα θα λειτουργήσει κανάλι στο YoyTube με σκοπό να φιλοξενεί τις δράσεις της ΠΣΕ, αλλά και όλης της οργανωμένης ηπειρωτικής αποδημίας, όπως αυτή διαρθρώνεται με τα μέλη της ΠΣΕ. Η ΠΣΕ εκπροσωπήθηκε επαρκώς σε όλες τις εκδηλώσεις που είχαν «Ηπειρώτικη χροιά»: Στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων, στο Σούλι, στην παράσταση και προσφορά στη Μονή Ντουραχάνι, στις βραβεύσεις από το Ίδρυμα Νεότητας (Γιάννινα και Παραμυθιά). 

Πλήθος προβλημάτων είχαν δρομολογηθεί προς επίλυση, αλλά ο κορωνοϊός μας ανάγκασε να αναστείλουμε μερικώς τη δράση μας. Η αναστολή αφορούσε τον πρακτικό τομέα. Οργανώσαμε τηλεδιασκέψεις καθορίσαμε και ιεραρχήσαμε μια αέναη δράση. Έτσι συνεχίζουμε τον αγώνα για τα Εθνικά Κληροδοτήματα, για τη στέγη του Ηπειρώτη, για τον «Πραγματικό Μέτοχο», για την πολιτιστική δράση μας το έτος 2021.

Ευελπιστούμε πως θα «τελειώσει» το πρόβλημα του κορωνοϊού, για να μπορέσουμε ελεύθερα να προγραμματίσουμε και να «δράσουμε» με τη συμμετοχή και τη βοήθεια όλων των μελών μας. Η ΠΣΕ καλεί όλα τα μέλη της, όλα τα Σωματεία σε μια καθολική, ουσιαστική και αδιάκοπη δράση. Όλοι μαζί οι Ηπειρώτες μεγαλουργούμε!".