1.250.000 ευρώ για αποκατάσταση του Οθωμανικού Λουτρού Ιωαννίνων!

1. 250.000 ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτρού στο Κάστρο Ιωαννίνων, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο από το 1925, προκειμένου να γίνει επισκέψιμο από το κοινό, γιατί σήμερα δεν είναι.


Το έργο της αποκατάστασης και της ανάδειξής του, με βάση την εγκεκριμένη αναστηλωτική μελέτη,  χωρίς να επανέλθει η αρχική του χρήση ως λουτρού, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης το ενέταξε με απόφασή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020.


Το κτίριο του Οθωμανικού Λουτρού  (χαμάμ) στο Κάστρο Ιωαννίνων, είναι το μοναδικό στην Ήπειρο, που υπάρχει ακόμη,   και υπολογίζεται ότι κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, αρχές του 17ου.  


Να σημειωθεί ότι τα μνημεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με το θρησκευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα τους, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, και να μην αλλοιώνεται η μορφή τους και η αποστολή τους, όπως συνέβη στην Τουρκία, με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε Τζαμιά. 


Άλλωστε διασώζουν κομμάτια από την ιστορική πορεία ενός τόπου μέσα στους αιώνες. Τα Γιάννινα, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, κάποτε ήταν υπό Οθωμανική κυριαρχία και τα μνημεία, που υπάρχουν, από την περίοδο εκείνη, είναι αντιπροσωπευτικά μιας εποχής.


Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για την Τουρκία. Το ότι κατελήφθη το Βυζάντιο και τα νεώτερα χρόνια εκριζώθηκε ο Ελληνισμός από την περιοχή, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε και πως πρέπει τα μνημεία του  να αλλάξουν περιεχόμενο.


Στο πλαίσιο του έργου και με σκοπό την επισκεψιμότητα του Λουτρού, που είναι από τα πρωιμότερα οθωμανικά μνημεία, που έχουν διασωθεί μέσα στο Φρούριο των Ιωαννίνων,     περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων- εργασίες καθαρισμού από τη βλάστηση, αναστήλωσης και ανακατασκευής τμημάτων του χώρου, κατασκευή – τοποθέτηση διαδρόμων πρόσβασης κοινού  (συμπεριλαμβανομένων ΑμεΑ), καθώς και δράσεις προβολής ( έκδοση πληροφοριακού υλικού – διοργάνωση εκδηλώσεων). 


Στο βιβλίο του «Ιωαννίνων εγκώμιον», ο αρχιτέκτονας, ερευνητής των μνημείων και πρώην δήμαρχος της πόλης Αναστάσιος Παπασταύρου, αναφέρει για το κτίριο:
«Τυπικό οθωμανικό κτίριο δημόσιου χαρακτήρα. Εσωτερικά χωρίζεται σε δυο διαμερίσματα. Το πρώτο, το εξωτερικό, που χρησίμευε ως αποδυτήριο και αναπαυτήριο, σκεπάζεται με ημισφαιρικό θόλο. Συνέχεια του χώρου αυτού είναι το κυρίως λουτρό. Πρόκειται για αίθουσα σχήματος σταυρού που καλύπτεται με θολωτό τρούλο. Γύρω του υπάρχουν μικρά δωμάτια που και αυτά στεγάζονται με μικρές ημισφαιρικές στέγες".