Το Βεράτι εόρτασε τη μνήμη του τοπικού Οσιομάρτυρα Νικόδημου (Από τη romfea.gr)

berati osios nikodimos 3
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος
Πηγή: romfea.gr

Με εσπερινό την παραμονή, αλλά και με αγρυπνία στο ναό του αγίου Μιχαήλ, καθώς και με θεία λειτουργία ανήμερα στο παρεκκλήσι προς τιμή του στον καθεδρικό ναό του αγίου Δημητρίου, τιμήθηκε στο Βεράτι Αλβανίας η μνήμη του τοπικού μάρτυρα Νικοδήμου.
Να σημειωθεί ότι οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την κάρα του αγίου Νικοδήμου και να λάβουν ως ευλογία βαμβάκι από τα ιερά χείλη του.
Ὀταν αποκεφαλίστηκε ο άγιος, Χριστιανοί έδωσαν χρήματα και παρέλαβαν το λείψανό του, το οποίο τοποθέτησαν στο ναό της Παναγίας.
Μάλιστα το 1815 οι αργυροχρυσοχόοι του Βερατίου έφτιαξαν μια ασημένια θήκη για την κεφαλή του αγίου.
Στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, όταν διανοίχθηκε ο δρόμος έξω από την εκκλησία της Παναγίας, για να περνούν αυτοκίνητα, και αυτή μετατράπηκε σε παρεκκλήσι, η κεφαλή του τοποθετήθηκε στην εκκλησία του αγίου Μιχαήλ, ενώ τα υπόλοιπα λείψανα παρέμειναν εκεί.
Η κάρα του φιλοξενούνταν μέχρι το 1967 στο ναό του αγίου Μιχαήλ, οπότε άρχισε επίσημα ο διωγμός της πίστης.
Για να προστατευτεί, η γιατρός Λιλή Κότση την έκρυψε τότε ως πολύτιμο θησαυρό στον τοίχο του σπιτιού της.
Στις 10 Ιουλίου του 1991 και ενώ το αθεϊστικό καθεστώς είχε καταπέσει, ο γιος της Λιλή Κότση, φανέρωσε την κάρα του αγίου.
***
Ο όσιος Νικόδημος, παρότι αλλαξοπίστησε, από Χριστιανός έγινε Μουσουλμάνος, βρήκε τελικά τον αληθινό δρόμο του Θεού, κατορθώνοντας μέσα από τη μετάνοια να υπερβεί τα σχήματα του κόσμου.
Ξέφυγε απὀ από τα πάθη του και κατέκτησε την αγιότητα, αναδεικνύοντας ως προτεραιότητά του το θέλημα του Θεού.