Αλβανίας Αναστάσιος: «Το άνοιγμα στην Oικουμένη είναι το γνώρισμα του Χριστιανισμού» (ΦΩΤΟ)

albanias 1
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για την Romfea.gr

«Το άνοιγμα στην οικουμένη είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Χριστιανισμού. Αυτό για την εποχή μας έχει ένα τεράστιο νόημα. Δεν είμαστε μαθητές του Χριστού, αν δεν μοιραζόμαστε την αλήθεια, που μας έχει δώσει».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, κηρύττοντας κατά την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως Τιράνων, όπου προεξήρχε στη θεία λειτουργία.
Τόνισε με έμφαση ότι «οι τελευταίες λέξεις του Κυρίου προς τους Αποστόλους ήταν ότι θα είστε μάρτυρές μου στην Ιερουσαλήμ, στην Ιουδαία, στη Σαμάρεια και έως εσχάτων της γης. Αν το αποδώσουμε αυτό στη σημερινή γλώσσα θα λέγαμε και στα Τίρανα και στην Αλβανία και στην Ευρώπη και όπου ο Θεός οδηγήσει τα βήματά μας».
Και πρόσθεσε: «Αν δεν είχε δοθεί αυτή η εντολή δεν θα υπήρχε σήμερα Χριστιανισμός, αλλά θα ήταν απλώς κάτι μέσα στον κύκλο των διάφορων ρευμάτων του Ιουδαϊκού λαού. Το μήνυμα του σταυρού και της ανάστασης του Χριστού δεν προορίζεται μόνο για μερικούς καλούς ανθρώπους, για μερικά καλά έθνη, επεκτείνεται και αγκαλιάζει όλους τους λαούς και όλα τα τέκνα του Θεού».
Ακόμη ανέφερε: «Δεν είναι εύκολο να καταθέσεις τη μαρτυρία. Πολλές φορές πληρώνεις. Τι πληρώνεις; Παρεξηγήσεις, συκοφαντίες, διωγμούς. Άρα πληρώνεις κάτι. Στοιχίζει κάτι. Ας είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τη βεβαιότητά μας για το Χριστό».
Και κατέληξε, λέγοντας: «Οι μαθητές επέστρεψαν χαίροντες, μετά την Ανάληψη. Η χαρά τους ήταν μεγάλη για όλα όσα έζησαν και για όλα όσα με την υπόσχεση του Χριστού επρόκειτο να ζήσουν. Ήξεραν ότι ο Κύριος δεν τους εγκατέλειψε. Με πολλή χαρά, λοιπόν, ας συνεχίσουμε και εμείς τη ζωή μας και τη διακονία μας».
Αλλά και στις άλλες Μητροπόλεις της Αλβανίας εορτάστηκε η Ανάληψη του Κυρίου πανηγυρικά, καθώς οι ναοί επιστρέφουν σταδιακά στη λατρευτική κανονικότητά τους, μετά τη λαίλαπα του κορωνοϊού.
Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε, πλαισιούμενος από τους ιερείς π. Ιωάννη Ράντζα, π. Πέτρο Χαλίλι, π. Σωτήριο Τότσι και το διάκονο π. Σπύρο Πέτσι, στον εορτάζοντα ναό της Αναλήψεως στο Γκράσμι.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Αντώνιος υπογράμμισε ότι η Ανάληψη είναι ο «δοξασμός» του ανθρώπου, μέσω του Χριστού, και η ύψωσή του στον ουρανό.
Ο Υιός του Θεού, αφού συνέτριψε τη δύναμη της αμαρτίας, επιστρέφει θριαμβευτής στους ουρανούς, έχοντας μαζί Του στους ώμους Του το χαμένο πρόβατο, που ξαναβρήκε, τον άνθρωπο.
Με άλλες λέξεις, χάρη στην Ανάληψη του Κυρίου, άνοιξε η υπερφυσική επικοινωνία με το ζωντανό Θεό, που είχε κλείσει.
Μετά τη θεία λειτουργία και το κέρασμα ο Επίσκοπος περπάτησε μέσα στη φύση της περιοχής, συνοδευόμενος από κληρικούς και λαϊκούς.
Μεταξύ άλλων εόρτασε και ο ναός της Ανάληψης στο Λιμπράζντ, ενώ η Ανάληψη του Κυρίου εορτάστηκε και στο ναό Αγίου Χαραλάμπους στους Αγίους Σαράντα.
Οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας ένιωσαν για μια ακόμη φορά ότι προορισμός του ανθρώπου είναι να υψωθεί μαζί με τον Χριστό.
Παρότι αναλήφθηκε ο Κύριος, είναι ανάμεσά μας.
Είναι μαζί μας και παρακολουθεί τη ζωή μας. Μας αγαπά και θέλει το καλό μας και την πρόοδό μας. Ακούει τις προσευχές, που Του στέλνουμε. Είναι δίπλα μας στον αγώνα μας για να είμαστε ενάρετοι, αγνοί, καλοί, όπως μας θέλει Εκείνος. Μας προστατεύει από κινδύνους σωματικούς και ψυχικούς.
Δεν έχει σημασία αν δεν τον βλέπουμε με τα μάτια του σώματος. Σημασία έχει να Τον ζούμε. Mαζί Του, λοιπόν, ας μείνουμε όλοι. Παιδιά Του...
Η Ανάληψη του Χριστού μας βεβαιώνει ότι πράγματι νικήθηκαν οι δυνάμεις του κακού και ο άνθρωπος λυτρώθηκε από την τυραννία τους.
Και ταυτόχρονα η Ανάληψη είναι η εγγύηση και η ελπίδα ότι μπορούμε και εμείς να ζήσουμε αληθινά και ουράνια.
Αλλά και ο αγωγός, που μεταφέρει στις ψυχές μας τη θεία ζωή, που καθαρίζει, συμφιλιώνει και μεταβάλλει εμάς τους αλυσοδεμένους και αλληλοδιηρημένους.
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
albanias 21
Πηγή: romfea