Κληρικολαϊκή συνέλευση της Εκκλησίας της Αλβανίας (Από τη romfea.gr)

klirikolaiki 2
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, των μελών της ιεράς Συνόδου, 310 κληρικών και λαϊκών, εκπροσώπων των γυναικών και της νεολαίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 στα Τίρανα η κληρικολαϊκή συνέλευση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Οι εκπρόσωποι των πέντε Μητροπόλεων (Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Βερατίου, Ελμπασάν, Φίερι) παρουσίασαν με στοιχεία το κατηχητικό έργο σε παιδιά, νέους και γυναίκες, αλλά και σε άνδρες, που δεν είναι μόνο μεγάλο ποσοτικά, είναι και ιδιαίτερα αποδοτικό.
Τα αποτελέσματά του είναι ορατά, καθώς όλοι και περισσότερα άτομα αποκτούν συνειδητή πίστη. Αυτό οφείλεται και στην ακτινοβολούσα προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου, καθώς και στην πειστική ποιμαντική παρουσία των Μητροπολιτών, αλλά και στη σκληρή και συστηματική δουλειά των κατηχητών/τριών.
Ακόμη αναλύθηκε η ώθηση, που έχει δώσει, με τα σύγχρονα εκπαιδευτήριά της η Εκκλησία της Αλβανίας, στην προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα, που αναγνωρίζεται καθολικά.
Το ενδιαφέρον του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Αλβανίας για την μορφωτική ανύψωση του αλβανικού λαού φαίνεται ξεκάθαρα με τα 20 νηπιαγωγεία, τα τρία εννιάχρονα σχολεία, τα έξι μεσαία σχολεία και το πανεπιστημιακό κολέγιο "Λόγος", που έχει τρεις σχολές και εννέα τμήματα.
Χιλιάδες νέοι και νέες στην Αλβανία οφείλουν τη συγκροτημένη προσωπικότητά τους και την επαγγελματική τους ανέλιξη σ' αυτά τα εκπαιδευτήρια.
Οι ανάγκες για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους είναι πολλές, που καλύπτονται στο σύνολό τους από την Εκκλησία, γι' αυτό σχεδιάστηκε πλάνο χρηματοδοτικής ενίσχυσης της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, που τόσο χρήσιμη είναι, από τους πιστούς.
Να σημειωθεί ότι στην κληρικολαϊκή συνέλευση έγινε συνδυαστικά, αφού κεντρικό θέμα ήταν η παιδεία, αναφορά στον ἀγιο Κοσμά με αφορμή τα 240 χρόνια, που συμπληρώνονται φέτος, από το μαρτύριό του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τόνισε τη σημασία της προσφοράς του αγίου Κοσμά στην πνευματική αναγέννηση των υπόδουλων, μέσω της ίδρυσης σχολείων, και στη συγκράτηση του Ορθόδοξου Χριστιανικού πληθυσμού.
Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Κοσμά και μια εισήγηση για τη συμβολή του από τον διδάκτορα Βασίλη Τούσι.
Να σημειωθεί πως ο Άγιος Κοσμάς πέρασε σε εποχές σκλαβιάς σαν μια φωτεινή και αναζωογονητική αχτίδα, που διέσπασε και διέσχισε τα σκοτάδια και δημιούργησε προϋποθέσεις εσωτερικής ελευθερίας και ανύψωσης.
klirikolaiki 1
klirikolaiki 1
Πηγή: romfea.gr