Έκλεψαν 9 παλαιές ξύλινες Εικόνες από ιστορικό Ναό (Από τη romfea.gr)

eikones klopi 3
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Αρχικά, στις 8 Ιουλίου 2019, είχε ανακοινωθεί διάρρηξη στον ιστορικό ναό του αγίου Αθανασίου Πληκατίου, χωρίς να παρατηρηθεί η αφαίρεση κάποιου κειμηλίου.
Σήμερα ωστόσο γνωστοποίησε η Αστυνομία ότι εξακριβώθηκε από αρμόδιο υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων η αρπαγή εννέα ξύλινων φορητών εικόνων.
Δυστυχώς τα κυκλώματα ιερόσυλων δεν σταμάτησαν να δρουν στην περιοχή, αποψιλώνοντάς την κυριολεκτικά από εκκλησιαστικούς θησαυρούς, ενώ η αστυνομία αδυνατεί να βρει τα ίχνη τους, καθώς, όπως φαίνεται, ενεργούν μεθοδικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα, οι άγνωστοι δράστες είχαν κλέψει και ένα κέντημα με θρησκευτική απεικόνιση από το παρεκκλήσι του αγίου Κωνσταντίνου του χωριού και διέφυγαν με κλεμμένο αγροτικό το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψαν.
Αυτά και άλλα περιστατικά κάνουν αναγκαία την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του Κειμηλιαρχείου (Εκκλησιαστικού Μουσείου), που έχει δρομολογήσει η Μητρόπολη Κόνιτσας, ώστε τα ιερά και τα όσια της Ορθοδοξίας να μην πέφτουν απροστάτευτα στα χέρια αρχαιοκάπηλων.
Η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει από τον αείμνηστο Σεβαστιανό, ο οποίος διέβλεψε τον κίνδυνο, αλλά δεν κατορθώθηκε τότε να ευοδωθεί.
Μια από τις αιτίες ήταν και η άρνηση των κατοίκων των χωριών να παραδώσουν στη Μητρόπολη τα κειμήλια, τα οποία τελικά λεηλατήθηκαν.
Ο διάδοχός του Μητροπολίτης Ανδρέας έβαλε ως στόχο τη δημιουργία του Κειμηλιαρχείου και με την καθαριστική βοήθεια του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, που έχει κάνει καταγγελίες και έχει καταθέσει πληροφορίες για το θέμα της καταλήστευσης των εκκλησιαστικών αντικειμένων, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες δημιουργίας του, αφού έχει ενταχθεί η χρηματοδότησή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Να σημειωθεί ότι ο ναός του αγίου Αθανασίου, είναι ο παλαιότερος ναός του Πληκατίου.
Δεν υπάρχει κάποια κτητορική επιγραφή, που να μαρτυρά τη χρονολογία ανέγερσής του, ωστόσο η αρχιτεκτονική του δομή και τα επιμέρους στοιχεία παραπέμπουν σε κτίσμα του 18ου αιώνα.
Διαθέτει αξιόλογο τέμπλο και ένα περίτεχνο ταβάνι με την εικόνα του Παντοκράτορα. Εντός του ναού σώζονται δυο ξυλόγλυπτα μανουάλια με μεταλλικούς δίσκους, τα οποία σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων, προέρχονται από τον παλαιό ναό της Παναγίας που κατεδαφίστηκε το 1950.
eikones klopi 1
eikones klopi 1
Πηγή: romfea
Π