Εορτασμός εύρεσης θαυματουργής εικόνας Παναγίας Πληκατιώτισσας-Του π. Ηλία Μάκου στη romfea.gr

plikakiotissa 11
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος | Romfea.gr

Eoρτάστηκε πανηγυρικά, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πληκατιώτισσας, στο ορεινό χωριό της Κόνιτσας Πληκάτι.
Τιμάται ανελλιπώς από το 1770, όταν, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε η εικόνα.
Ο ναός της Παναγίας, είναι προσκυνηματικός και συνέρρευσε πλήθος πιστών.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέα, περιστοιχιζομένου από ιερείς της περιοχής, ενώ ακολούθησε λιτανεία μέσα σε χιονισμένο τοπίο, όπου με ευλάβεια περιφέρθηκε η εικόνα περιμετρικά του χωριού, κάνοντας κύκλο.
Μεσολάβησε μια ενδιάμεση στάση, λίγο έξω από το χωριό, στο παρεκκλήσι της «Παναγιοπούλας», στο βράχο που υπέδειξε η Παναγιά να χτιστεί (ανεγέρθηκε το 1775, κατεδαφίστηκε το 1951 για να υψωθεί εκ βάθρων άλλο στη θέση του από το στρατό).
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας τόνισε ότι η Παναγία ας σηματοδοτήσει τη συμμετοχή μας στη ζωή της, τη συμπόρευσή μας στην αγιασμένη βιωτή της, ώστε να λυτρωθούμε από τα δεινά, από τους πειρασμούς, τα πάθη, από κάθε επιβουλή των ορατών και αοράτων εχθρών.
Και πρόσθεσε ότι ο ευσεβής λαός τη νιώθει την Παναγία, την πιστεύει και την εμπιστεύεται και επικαλείται τη μεσιτεία της.
Να σημειωθεί ότι αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά φέτος πως η ιερή και ένδοξη μνήμη της αποκάλυψης της εικόνας συνάγει τους πιστούς σε ευφροσύνη, προσφέροντας ζωαρχική πηγή για νέα ζωή, χωρίς τη φθορά της αμαρτίας.
Αισθάνθηκαν ότι υπάρχει ένα φως, που μπορεί να μας οδηγήσει στη σωτηρία.
Είναι το φως της αγάπης και της παρηγοριάς της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Αυτή για μας πρεσβεύει νύκτα και ημέρα και μας δίνει δύναμη, ώστε να αντιμετωπίζονται όλες οι αντιξοότητες του βίου.
Δροσίζει τις ψυχές μας και μας χαρίζει αναψυχή ελπίδας και σωτηρίας.
Ας ενεργοποιήσουμε τις πνευματικές μας δυνάμεις, ας την πλησιάσουμε περισσότερο, ας προσπέσουμε με μετάνοια και η επέμβασή της είναι ασφαλής και βέβαια.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΥΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ
Βοσκοί, που έβοσκαν τα πρόβατα τους είδαν, μέσα στο σκοτάδι ένα φως, σε σημείο του δάσους, που εμφανιζόταν, επί πολλές ημέρες, στη διάρκεια της νύκτας. Πήγαν στον τόπο εκείνο, αλλά δεν διαπίστωσαν να υπάρχει κάτι.
Τελικά εντόπισαν κάτω από ένα δένδρο ολόρθη την εικόνα της Θεοτόκου.
Πώς βρέθηκε εκεί;
Οι εικασίες πολλές.
Είτε την έκρυψαν για να τη διαφυλάξουν από τους Τούρκους, είτε προέρχεται από λεηλατημένο μοναστήρι και την άφησαν καλόγεροι για να τη σώσουν, είτε εγκαταλείφθηκε στην ερημιά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, από μετακινούμενους χριστιανικούς πληθυσμούς, που καταδιώχθηκαν.
Την έβαλαν πάνω σ' ένα κουτσό άλογο, το οποίο θεραπεύτηκε μόλις η εικόνα το ακούμπησε, και το άφησαν να πορευτεί μόνο του.
Αρχικά τοποθετήθηκε σε ναό, που είχε χτιστεί το 890 (σώζεται μέχρι σήμερα).
Η εικόνα μετακινούνταν εντός του ναού και μια ημέρα, σύμφωνα με όσα διασώζονται, ανέβηκε στον ώμο του ιερέα.
Οδηγούμενος από αυτή κατέληξε στα χαλάσματα ενός παλαιότερου ναού, όπου στο χώρο εκείνο ανεγέρθηκε το 1775 εκκλησιά.
Μερικά από τα θαύματα της εικόνας της Παναγίας της Πληκατιώτισσας, που καταγράφηκαν, έχουν να κάνουν με εγκυμοσύνη στείρων γυναικών, με λήξη παρατεταμένων ανομβριών, με δάκρυα στα μάτια της Παναγίας.
Πηγή: romfea.gr