Τοπική πολιτική επικαιρότητα

Με απόφαση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ορίστηκε η Θεσπρωτή Αντιγόνη Φίλη ως εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος  με αρμοδιότητα τα θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης. Είναι ένας τομέας, που χρειάζεται και ευαισθησία και αντοχή, γιατί είναι ιδιαίτερος και απαιτητικός. 
***
Η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας παρουσίασε την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου τα πεπραγμένα του έτους 2018. Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ιωάννης Λώλος, αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων, που  υλοποιήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο. Τόνισε ακόμη ότι "στα μεγάλα ζητήματα του Δήμου δεν μείναμε αμέτοχοι, αλλά πήραμε θέση και διεκδικήσαμε ό,τι χρειαζόταν. Σε ότι αφορά στον Περιφερειακό Ηγουμενίτσας, από κοινού με τον Δήμαρχο Φιλιατών προβήκαμε σε παρεμβάσεις πολυεπίπεδες, εξασφαλίζοντας σήμερα τη χρηματοδότηση της Μελέτης του Περιφερειακού, ως κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού, που ενώνει την Ηγουμενίτσα με το Μαυρομάτι. Αποτελεί χρόνια αναγκαιότητα για την πόλη της Ηγουμενίτσας που επιτέλους δρομολογήθηκε με τις καλύτερες προοπτικές. Διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την λειτουργία του ΤΕΠ, ως Νοσοκομειακή δομή, η οποία θα καλύψει το κενό που υπάρχει στην Ηγουμενίτσα. Σε ότι αφορά στην χερσαία ζώνη συνεχίζουμε να διεκδικούμε την επίλυση αυτού του ζητήματος, που καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας. Ωστόσο, οι συνεχείς μας οχλήσεις δεν το αφήνουν να βαλτώσει, αναμένοντας και επιμένοντας για τη βέλτιστη επίλυσή του".
***
Σχετικά με τον απολογισμό της δημοτικής αρχής Ηγουμενίτσας, ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δώρης Δήμας σχολίασε: " Δεν στεκόμαστε σε λεπτομέρειες και νούμερα. Άλλωστε ο απολογισμός περιέχει και πολλές αλήθειες. Κρύβει όμως την ΑΛΗΘΕΙΑ. Και η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι οι δεσμεύσεις των τριών μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής, των αποφάσεων της ΕΕ και οι επιταγές των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων οδηγούν σε μια διαχρονικά ανάλγητη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική( τώρα πια μεταμνημονιακή). Αυτή την πολιτική καλούνται να εφαρμόσουν και εφαρμόζουν οι περισσότεροι Δήμοι, και ο δικός μας, σαν γρανάζια της κρατικής μηχανής, όπως έχουν μετατραπεί με το νομοθετικό πλαίσιο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ χθες και του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ σήμερα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι η υποχρηματοδότηση, η ανάθεση αρμοδιοτήτων χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση αλλά και οι ασφυκτικοί έλεγχοι οικονομικοί αλλά και των αποφάσεων".
***
Στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Γόγολος, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι " αποτελεί ερωτηματικό γιατί δεν έγινε αναφορά κατά τη  διαδικασία,  στον Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων  που εκπόνησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών ( ΚΕΦίΜ ) για το  2018, βάσει των επιδόσεων των δήμων όλης της χώρας  σε 3 βασικά πεδία: Την Οικονομική Διαχείριση, τη Διαφάνεια και τη Λογοδοσία και τις Υπηρεσίες προς τους Δημότες.  Προφανώς διότι δεν υπάρχει σε καμία λίστα των Δήμων που είχαν υψηλές επιδόσεις  (όπου υπήρχαν όμοροι δήμοι )". 
***
Στις δημοτικές εκλογές του Μαϊου του 2019 με την παράταξη του Γιάννη Γόγολου ανακοινώθηκε ότι θα θέσουν υποψηφιότητα  ο χειρουργός οδοντίατρος Σωτήρης Γιάκης και η ελεύθερη επαγγελματίας στον τομέα του τουρισμού Ρωξάνη Γκόγκου (μέλος παλαιότερα του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας).  
***
Yποψήφιος με το συνδυασμό "Δύναμη Προοπτικής" του Γιάννη Λώλου είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας  Γεώργιος Τσολακίδης.
***
Εξηγώντας την υποψηφιότητά της ως περιφερειακή σύμβουλος με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, μιλώντας στο δημοιογράφο Βαγγέλη Μάστορα και στην εκπομπή "Ελεύθερα" του ΑRT TV τόνισε: " Η πολιτική πορεία του
καθενός υπάρχει και στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν κομματικές αγκυλώσεις και στεγανά. Με τον Καχριμάνη ανήκουμε σε άλλους πολιτικούς χώρους άλλα δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα στην συνεργασία μας. Δεν υπολόγισα στην απόφαση μου το αν θα μπορούσα να εκλεγώ ως δήμαρχος. Δεν διαπραγματεύτhκα καμιά θέση με τον Καχριμάνη για την επόμενη ήμερα των εκλογών. Ο περιφερειάρχης θα αποφασίσει μόνος του" .
***
Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή της αναθεώρησης του Συντάγματος ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν. Δ. Βασίλης Γιόγιακας τόνισε ότι "θέλουμε η συνταγματική αναθεώρηση να  αναμετρηθεί με τις προκλήσεις των καιρών, να στοχεύει στο μέλλον με γνώση αυτού που δε λειτούργησε σωστά στο παρελθόν. Να εκφράζει μια Ελλάδα σταθερή, αξιόπιστη, με αυτοπεποίθηση, μια Ελλάδα που ενεργοποιεί όλες της τις δυνάμεις. Αν για εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, η έννοια «προοδευτικό πρόσημο» δεν έχει αδειάσει από νόημα σάς καλούμε να δώσετε στην αναθεώρηση το βάθος και την ουσία που της αξίζει".
***
Ο υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Δημητρίου, συνοδευόμενος από τα μέλη της δημοτικής του ομάδας Πέτρο Πανούση και Γιώργο Τάσιο, επισκέφθηκαν τα γραφεία της Πολεοδομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηγουμενίτσας. Είχαν συνάντηση με τον νέο διευθυντή της υπηρεσίαςΛάμπρο Γιαννακό και τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας  Κωνσταντίνο Κούτσικο και Ανδρέα Κώτσιο.