Μητροπολίτης Κονίτσης από το Δελβινάκι: "Ανησυχητική η αλβανική προκλητικότητα"...

Ανησυχητική χαρακτήρισε την αλβανική προκλητικότητα, ενώ κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες να ξεπεράσουν τη διχόνοια, ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας , από το ακριτικό Δελβινάκι, όπου την Κυριακή, 13 Μαΐου 2018, έγιναν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 104 ετών από τον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου και την υπογραφή του "Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας". Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Αλβανία, αν και χρειάζεται τη θετική ψήφο της Ελλάδας, για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί ασύστολα με χίλιους τρόπους. Είτε με τον αλυτρωτισμό, είτε με την υποκίνηση των "Τσάμηδων" να διεκδικήσουν χρηματικές αποζημιώσεις και εκτάσεις γης στη Θεσπρωτία, είτε με την καταπάτηση των ελληνικών περιουσιών στη Βόρειο Ήπειρο, που σκοπός είναι, όπως τόνισε, να περιέλθουν σε ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.   Ακόμη επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η θέση του ελληνικού κράτους, "που ακολουθεί μυστική διπλωματία", απέναντι στην Αλβανία, "η οποία τελευταίως, εκτός από την Τουρκία, υποστηρίζεται και από την Αμερική". Παράλληλα έστειλε μήνυμα ενότητας των Βορειοηπειρωτών, που εμφανίζονται διηρημένοι, ώστε να  είναι σε θέση με ομοψυχία να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους δύο κρατούμενους από τους Τούρκους Έλληνες στρατιωτικούς, προς τους οποίους έχει απευθύνει δύο προσωπικές επιστολές. Σημείωσε ότι "οι Έλληνες τους σκέπτονται και τους αγαπούν. Και προσεύχονται για τη γρήγορη απελεύθερωσή τους". Ακόμη συνεχάρη τους γονείς τους, "για τη χριστιανική και ελληνοπρεπή στάση, που επέδειξαν μέχρι τώρα". 
Η ΠΟΡΕΙΑ
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από τη Βόρειο Ήπειρο, μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία, εψάλη μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες και τους πεσόντες κατά το Βορειοηπειρωτικό Αγώνα, καθώς και τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου. Ακολούθησε η καθιερωμένη ειρηνική πορεία, με επικεφαλής το Μητροπολίτη Ανδρέα και το ιερατείο, μέχρι το ηρώο της κωμόπολης, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα.