Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νερών της τάφρου της Λαψίστας (που καταλήγουν στον ποταμό Καλαμά) προέκυψε ότι υπάρχει θέμα.
Μάλιστα η Διεύθυνση Υδάτων προτείνει την επανεξέταση και αναπροσαρμογή των όρων των ΑΕΠΟ εγκαταστάσεων
που απορρίπτουν λύματα στην τάφρο της Λαψίστας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων που έγιναν σε διάφορες θέσεις, αυτές που φαίνεται να μην έχουν σχεδόν κανένα πρόβλημα είναι οι «έξοδοι» της «ΠΙΝΔΟΣ» και της «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ».
Από κει και πέρα σε όλα τα άλλα σημεία εντοπίστηκαν ζητήματα.
Από τη μια τα αστικά απόβλητα της πόλης των Ιωαννίνων με την ελλιπή λειτουργία του σταθμού βιολογικού καθαρισμού, αλλά και τα απόβλητα μερικών παραποτάμιων χωριών και οικισμών.
Από την άλλη χοιροστάσια, βουστάσια, ιχθυοτροφεία, τυροκομεία, πλυντήρια, συνεργεία ρίχνουν ουσιαστικά τα απόβλητά τους στο ποτάμι.
Επιπλέον, το πρόβλημα ρύπανσης του Καλαμά, οξύνεται από τα φυτοφάρμακα, την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, τον λαθεμένο τρόπο άρδευσης των χωραφιών.
Είναι κρίμα ο Καλαμάς, το μεγαλύτερο ποτάμι της Ηπείρου και το έβδομο μεγαλύτερο της Ελλάδας, να είναι μολυσμένος και περιβαλλοντικά επιβαρυμένος.
Κάτι πρέπει να γίνει… Αλλά δεν γίνεται… Ίσως θα συμβάλλει στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των αρμοδίων, γιατί, τώρα, εγκαταλελειμμένος, όπως είναι, δεν δίνει κανείς σημασία η επισκεψιμότηταα στον Καλαμά μέσω της τουριστικής ανάδειξής του, καθώς διαθέτει σπάνιας ομορφιάς φυσικά μνημεία, αλλά και οικοσυστήματα. Ακόμη και ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων.
Πλάι στον Καλαμά υπάρχουν αρχαία και βυζαντινά μνημεία, μοναστήρια, εκκλησίες, διαδρομές, μονοπάτια, που με την ορθή προβολή μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Καλαμάς, μπορεί να αποτελέσει βασικό και αναντικατάστατο παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής και να καταστεί πηγή ζωής, αναψυχής, πολιτισμού και ανάπτυξης, αρκεί να υπάρξει ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο και συντονισμός των αρμόδιων φορέων.
π. Ηλίας Μάκος