Τιμήθηκε πανηγυρικά η μνήμη του

Τιμήθηκε η μνήμη του αγίου Άστιου στο Δυρράχιο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου

Του π. Ηλία Μάκου

Με διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Άστιου στο Δυρράχιο Αλβανίας, όπου διετέλεσε Επίσκοπος.

Στο ναό, που φέρει τ' όνομά του, μαζί και του Αποστόλου Παύλου, την παραμονή της εορτής, Σάββατο 5 Ιουλίου, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, ενώ ανήμερα της εορτής, Κυριακή 6 Ιουλίου, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία όπου ιερούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, πλαισιούμενος από τον Επίσκοπο Κρούγιας Αναστάσιο και ιερείς της πόλης.

Η συμμετοχή των πιστών ήταν μεγάλη και αυτό, γιατί ο άγιος Άστιος ήταν και είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των χριστιανών του Δυρραχίου, όπως ακριβώς και ο Απόστολος Παύλος.

Για τον βίο του Αγίου Άστιου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, εστιάζοντας στις αρετές του, ενώ προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτανεία της εικόνας του Αγίου πέριξ του ναού.  

Ο άγιος Άστιος για τους Χριστιανούς του Δυρραχίου είναι αντάξιος της τιμής, που του αποδίδεται, γιατί την πίστη του την απέδειξε και με την ευλάβειά του προς το Θεό, αλλά και με τον ανθρωπισμό του.

Με την μαρτυρική θυσία του, αλλά και με την αγάπη του προς τον άνθρωπο. Με τον αλτρουισμό του.

Ένα βασικό δίδαγμα από τη ζωή του είναι ότι τον άνθρωπο τον κάνει άνθρωπο η ποιότητα των αισθημάτων του.

Ο ΝΑΟΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανήγειρε ναό προς τιμή του αγίου Αστείου και του Αποστόλου Παύλου, απέναντι από τον χώρο όπου, ώς τον θρησκευτικό διωγμό του 1967, υπήρχαν η εκκλησία του αγίου Σπυρίδωνος και η Μητροπολιτική έδρα.

Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το Νοέμβριο του 1994.

Στο ναό αυτό, ημιτελή ακόμη, το Νοέμβριο του 1999, οι Ορθόδοξοι του Δυρραχίου υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Αλβανία.

Οι εργασίες οικοδόμησης ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2002.

Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 3 Μαΐου 2009, Κυριακή των Βαΐων, από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε το τέμπλο και τον επισκοπικό θρόνο (χειροποίητα ξυλόγλυπτα, έργα από γλύπτες του Πόγραδετς), καθώς και 32 πολυελαίους, 5 ηλεκτρονικές καμπάνες κ.τ.λ.

Αλλά και οι κάτοικοι του Δυρραχίου δεν έμειναν αδιάφοροι και έδωσαν χρήματα για αγριογραφίες και για ότι άλλο χρειάστηκε.

Να σημειωθεί ότι επί πολλούς αιώνες το Δυρράχιο παρέμεινε η ιστορική έδρα των Ορθοδόξων του αλβανικού χώρου.

Από την ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας το 1937 η έδρα της μεταφέρθηκε στα Τίρανα, αλλά ο ιστορικός της τίτλος αναφέρεται μαζί με την Αρχιεπισκοπή των Τιράνων.

Ο άγιος Αστείος, Επίσκοπος Δυρραχίου, υπήρξε ένα εύγλωττο παράδειγμα Χριστιανού όνομα και πράγμα.

Στο πρόσωπό του ήταν ζωγραφισμένη η εικόνα του Θεού και τα έργα των χειρών του, τα αισθήματά του, οι σκέψεις του ήταν εφάμιλλα της πίστης του.