Λαμπρά εορτάστηκε η απελευθέρωση...

Λαμπρά εορτάστηκε η 112η  επέτειος της απελευθέρωσης  των Ιωαννίνων

                                    Του π. Ηλία Μάκου

Με λαμπρότητα  εορτάστηκε, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025, η 112η επέτειος της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων το 1913 από τους Τούρκους, παρουσία της απερχόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και του εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα. 

Τελέστηκε δοξολογία στον  Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου και την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθησε μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, την  οποία, παρακολούθησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο νεοκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων/νος Τασούλας, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας,  οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιώργος  Αμυράς και Μ. Κεφάλα της Ν.Δ.,   Γιάννης Τσίμαρης του ΠΑΣΟΚ, Μερόπη Τζούφη της Νέας Αριστεράς,ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας,  ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης κ. ά. 

Σε δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι «γιορτάζουμε σήμερα μια κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, την εκατοστή δωδέκατη επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό. Τιμάμε όλους όσους αγωνίστηκαν για να επιστρέψει η πόλη στους κόλπους της μητέρας πατρίδας. Τους Γιαννιώτες και τους εθελοντές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που πολέμησαν ηρωικά επί 85 ημέρες μέχρι την τελική νίκη, τις γυναίκες της Ηπείρου που τάχθηκαν στο πλευρό τους. Ο πατριωτισμός τους, η ομοψυχία και η αταλάντευτη πίστη στην ελευθερία μας συγκινούν και μας εμπνέουν».

Στο μεταξύ πανηγυρική εκδήλωση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε, το βράδυ, στις 20 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών Αναστασία Γιογλή, ενώ ομίλησε ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μωυσής με θέμα: “Οι Ελληνοαμερικανοί που ήρθαν και πολέμησαν για τα Γιάννινα. Επετειακή συναυλία με έργα Μπετόβεν και Λώλη έδωσε η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία Cantus.

Επίσης, στις 20 Φεβρουαρίου εψάλησαν τρισάγια και έγιναν καταθέσεις στεφάνων στο Στρατηγείο του Πολέμου 1912-13, Χάνι Εμίν Αγά, στο Ηρώο Μπιζανομάχων, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων»στο Λόφο Αβγού, στο Λόφο της Δουρούτης, όπου έπεσαν την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης τα έξι παλληκάρια, και στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο στη θέση "Εικονίσματα" της κοινότητας Μανωλιάσσας.   

Εξάλλου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του Βασιλείου Κοντογιάννη: «Η Ελλάδα μέσα από τα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων»  στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα "Ελευθέρια" της πόλης, από την  Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει τρεις μήνες, παρουσιάζονται 70 πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών εφημερίδων, τα οποία αποτυπώνουν ιστορικές στιγμές της Ελλάδας μέσα από το βλέμμα του διεθνούς Τύπου.

Η 21η Φεβρουαρίου του 1913, που απελευθερώθηκαν τα Γιάννινα και στη συνέχεια ολόκληρη η Ήπειρος, είναι το ξεχείλισμα.

Η Ήπειρος 92 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 παρέμενε σκλαβωμένη και σαν «τον κόκκο του σίτου» σάπιζε στα άγρια σπλάχνα των Τούρκων. Αλλά ο στάχυς ο πολύκαρπος της απελευθέρωσης ήρθε.

Απομονωμένη, ξεχασμένη, βασανισμένη, με συνεχή αιμορραγία. Και δεν έσβησε. Δεν χάθηκε.

Ποιο είναι το μήνυμα από την ημέρα της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων;

Το μήνυμα είναι ότι εμείς πρέπει να σταθούμε, να δουλέψουμε με τις δυνάμεις μας. Την Ελληνικότητα και την Ορθοδοξία μας.

Μονάχα έτσι θα σταθούμε στη σύγχρονη καταιγίδα και μόνο έτσι θα μεγαλουργήσουμε ξανά.

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι αν οι δύο αυτές δυνάμεις στάθηκαν ικανές να σπάσουν τις αλυσίδες, που εκατοντάδες χρόνια χάλκεψε ολόκληρη αυτοκρατορία, μπορούν να επιτύχουν και οποιοδήποτε άλλο θαύμα.