Να υπάρξει περαιτέρω ευρωπαϊκή και εθνική δράση για την επιβίωση της ελληνικής μελισσοκομίας, πριν να είναι αργά, ζητούν τρεις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ με παρέμβασή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Αρκετοί νέοι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, αποφασίζουν να επενδύσουν στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού, όμως γρήγορα βρίσκουν ανυπέρβλητα εμπόδια, κυρίως τις αθέμιτες πρακτικές της αγοράς, αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι τελικά να εγκαταλείπουν το επάγγελμα!
Το επείγον ζήτημα της επιβίωσης του μελισσοκομικού κλάδου στην Ελλάδα, ανέδειξαν με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, Σάκης Αρναούτογλου και Νίκος Παπανδρέου.
Όπως τονίζουν η μελισσοκομία, θεμελιώδης πυλώνας της ελληνικής γεωργίας και της προστασίας της βιοποικιλότητας, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρούς κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής, των παρατεταμένων ξηρασιών, των πυρκαγιών και της αύξησης των παράνομων εισαγωγών νοθευμένου μελιού! Οι αθέμιτες πρακτικές της αγοράς και το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των μελισσοκόμων, θέτοντας σε κίνδυνο έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς συμμάχους μας – τις μέλισσες.
Η απάντηση της Κομισιόν
Στην απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε τη σημασία της μελισσοκομίας και τόνισε ότι:
- 60 εκατ. ευρώ ετησίως από τον προϋπολογισμό της ΕΕ διατίθενται μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για τη στήριξη των μελισσοκόμων, με τουλάχιστον διπλάσια συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη.
- Πρόσφατα εγκρίθηκαν έκτακτα μέτρα στήριξης των γεωργών (Οκτώβριος 2024), που περιλαμβάνουν δράσεις για την αντιμετώπιση των ακραίων κλιματικών φαινομένων.
- Θεσπίστηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι και κανονισμοί για την πρόληψη της νοθείας στο μέλι και την προστασία των τοπικών παραγωγών, με την απαίτηση αυξημένης ιχνηλασιμότητας και αυθεντικότητας στις εισαγωγές.
Ευρωπαϊκή και εθνική δράση
Οι βουλευτές στην ερώτησή τους ζητούσαν ως μέτρο την καθιέρωση ενός ετήσιου επιδόματος επικονίασης ανά κυψέλη, που θα προσέφερε ζωτική ενίσχυση στους μελισσοκόμους. Ωστόσο, από την απάντηση της Ευρωπ. Επιτροπής επί του παρόντος κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.
Οι τρεις ευρωβουλευτές καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση να ασκήσει πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση των εθνικών προγραμμάτων στήριξης και την προώθηση νέων μέτρων όπως το ετήσιο επίδομα επικονίασης.
«Είναι απαραίτητο επισημαίνουν να διασφαλιστεί ότι ο μελισσοκομικός κλάδος θα παραμείνει βιώσιμος και ανταγωνιστικός, προστατεύοντας τόσο τη γεωργία όσο και τη φυσική κληρονομιά της Ελλάδας. Η μελισσοκομία στην Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα – είναι κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας και απαραίτητος παράγοντας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της επισιτιστικής ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να υπάρξει περαιτέρω ευρωπαϊκή και εθνική δράση πριν να είναι αργά. Χρειάζονται άμεσα πρόσθετα μέτρα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βγει μπροστά και να διεκδικήσει τις λύσεις που χρειάζονται οι μελισσοκόμοι μας για να συνεχίσουν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο οικοσύστημα και στην ελληνική οικονομία», τονίζουν μεταξύ άλλων.