Η προσωπογραφία μιας Σουλιώτισσας, με ελληνική στολή της εποχής της, της κόρης του Μάρκου Μπότσαρη, της Αικατερίνης (1818 - 1875), υπάρχει στο Μουσείο Συλλογής Καλλονών στο Παλάτι Νύμφενμπουργκ του Μονάχου.
Το εμβληματικό πορτρέτο της Κατερίνας Μπότσαρη το ζωγράφισε ο διάσημος πορτρετίστας Joseph Karl Stieler, που ήταν στην αυλή του Βασιλιά Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας.
Το Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα αγόρασε σε δημοπρασία της Cypria Auctions στη Λευκωσία, αντί του μεγάλου ποσού των 210.000 ευρώ, τη μία από τις δύο εκδοχές του πίνακα με την Κατερίνα Μπότσαρη. Έτσι το ένα πορτρέτο της Κατερίνας Μπότσαρη βρίσκεται στο Μουσείο Καλλονών του Μονάχου και το άλλο στο Μουσείο Φιλελληνισμού.
Η Κατερίνα Μπότσαρη υπήρξε μια πολλή όμορφη Σουλιώτισσα, που τίμησε την βαριά κληρονομιά που της άφησε η καταγωγή της και το όνομα του πατέρα της, του Μάρκου Μπότσαρη.
Οι Τούρκοι αιχμαλώτισαν και απήγαγαν τα γυναικόπαιδα των Ιωαννίνων, μεταξύ αυτών και την Αικατερίνη, η οποία αποχωρίστηκε από τους άλλους και έζησε την αιχμάλωτη ζωή της από το ένα στο άλλο χαρέμι των σατράπηδων. Απελευθερώθηκε κατόπιν ανταλλαγής ή εξαγοράς των ομήρων από την οικογένεια Μπότσαρη, και ξαναβρήκε τους συγγενείς της. Μετά την επανάσταση ήρθε στην ελεύθερη Ελλάδα και διετέλεσε κυρία επί των Τιμών δίπλα στους πρώτους βασιλείς της Ελλάδας.
Η ίδια η Αμαλία, την προσκάλεσε στο παλάτι και τής έδωσε τον επίζηλο τίτλο. Ως Κυρία επί των Τιμών συνόδευε πάντοτε την βασίλισσα Αμαλία στα ταξίδια της σε όλες τις ξένες αυλές. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια η Αμαλία, την πήρε μαζί της για να την γνωρίσει στην βασίλισσα Θηρεσία, την μητέρα του Όθωνα.
Μόλις η Θηρεσία είδε την ωραία Σιουλιοτοπούλα, τόση εντύπωση της έκανε η ομορφιά της, που αμέσως κάλεσε στην αυλή της τον ζωγράφο Γιόζεφ Στίλερ το 1841, για να απαθανατίσει την υπέροχη κόρη του Μάρκου Μπότσαρη.
Το πιο εκπληκτικό απ’ όλα είναι ότι το 1856, καλλιεργήθηκε μια ποικιλία τριαντάφυλλου το οποίο πήρε το όνομα Ρόζα Μπότσαρη προς τιμήν τής πανέμορφης αυτής γυναίκας. Ποτέ άλλοτε δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο!
Μετά από έναν άτυχο γάμο, πέθανε πρόωρα στην Αθήνα, ωστόσο δεν ξεχάστηκε της καρδιάς της η ομορφιά και η κληρονομιά και δεν είναι άγνωστη και δεν είναι «ξένη» του ήρωα η θυγατέρα.
Τραγούδι που η ζωή της μας δίνει, λουλούδι που το χέρι της μας αφήνει, θυμίαμα που η ψυχή της χύνει, είναι η μεγάλη σε αγώνες και ηρωισμούς εποχή της.
π. Ηλίας Μάκος