Εόρτασε ναός της Αγίας Βαρβάρας, που είχε μετατραπεί σε αποθήκη...

Εόρτασε ναός της Αγίας Βαρβάρας στη Δερβιτσάνη, που επί Χότζα είχε μετατραπεί σε αποθήκη

                                                  Του π. Ηλία Μάκου

H μνήμη της μεγαλομάρτυρος αγίας Βαρβάρας εορτάστηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, όπου υπάρχουν πολλοί ναοί προς τιμή της, με μια ιδιαίτερη μνεία να χρειάζεται ο εορτασμός  στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας στη Δερβιτσάνη, που την εποχή του καθεστώτος του Χότζα είχε γίνει αποθήκη φυτοφαρμάκων για τους κρατικούς αμπελώνες της περιοχής.

Τη δεκαετία του 1930, λένε οι ντόπιοι, εμφανίστηκε σε γυναίκα του χωριού η ίδια η αγία και την προέτρεψε να ξαναχτιστεί ο ναός. Έτσι και έγινε, αφού το γεγονός θεωρήθηκε θεία παρέμβαση.

Από τότε και μέχρι το 1967, που άρχισε ο διωγμός της πίστης, το παρεκκλήσι λειτουργούσε κατά την εορτή της αγίας. Μετά εγκαταλείφθηκε και ερήμωσε ξανά.

Από το 2001, όμως, που ανακαινίστηκε, μέχρι και σήμερα, επί 23 ολόκληρα χρόνια, πανηγυρίζεται σ' αυτό η αγία Βαρβάρα.

Η σκληρή αθεΐα στην Αλβανία και οι απάνθρωπες διώξεις με κάτεργα και εξορίες δεν μπόρεσαν να λυγίσουν την ψυχή των Ορθοδόξων, που με ταπεινό και συνάμα γενναίο φρόνημα δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, έστω και αν τα ιερά και τα όσιά τους ποδοπατήθηκαν.

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης ιερούργησε στο ναό της Αγίας Βαρβάρας του χωριού Λιν, ενώ θεία λειτουργία τελέστηκε στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας στην  Τρέμαλη Αγίων Σαράντα, αλλά και στο μικρών διαστάσεων εκκλησάκι της αγίας Βαρβάρας στο Ελμπασάν.

Η αγία Βαρβάρα συνδέθηκε μ’ εκείνον, που ούτε οι άγγελοι μπορούν να τον κοιτάξουν κατάματα, λόγω της αστραποβόλου λάμψης Του. Και με αυτή τη σύνδεση έδινε αδιάκοπα τη μαρτυρία για το μέγεθος και την ποιότητα της αγάπης του Θεού αι εν τέλει μαρτύρησε.

Σ’ έναν κόσμο σαν το σημερινό, με διαστρεβλωμένη την πραγματικότητα ή καλύτερα με εικονική πραγματικότητα, που δεν έχει διάθεση να ακούσει, ούτε καν να σκεφτεί, σ’ έναν κόσμο οριακών αλλαγών και αντιθέσεων, που δεν παρέχει καμία ασφάλεια, καμία εμπιστοσύνη και καμία σταθερότητα, η αγία Βαρβάρα διδάσκει ότι το όραμα και η προοπτική της πίστης και των πιστών, είναι το μέλλον.

Και το καλύτερο και ιδανικότερο μέλλον είναι ο Θεός. Μέσα στις ψευδαισθήσεις του καιρού μας, δεν χρειάζεται ιδεολογία και ψευδοληψία για να σωθεί κανείς, αλλά χρειάζεται καρδιά, όπως αυτή της αγίας Βαρβάρας, που γνώρισε αληθινά το “είναι” του Θεού.