Καθαρίστηκε από δέντρα η παλιά εθνική οδός στο τμήμα Νεράιδας-Κορύτιανης

Η παλιά εθνική οδός Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, στην οποία,  μετά την Εγνατία οδό, κινούνται μόνο οι κάτοικοι των χωριών, είναι σχεδόν νεκρή. 

Ωστόσο αυτές τις ημέρες καθαρίστηκε από τα ξερά δένδρα, τα οποία έμπαιναν ή έπεφταν κλαδιά τους στο δρόμο και εμπόδιζαν την ορατότητα των οδηγών, αλλά και υπήρχε κίνδυνος πρόσκρουσης σ' αυτά και πρόκλησης ατυχημάτων. 

Χρειάζεται συνεχώς συντήρηση, προκειμένου να διατηρηθεί τουλάχιστον σε μια ανεκτή κατάσταση και να είναι άνετα κυκλοφορήσιμη. 

Το σημαντικό και ουσιαστικό, όμως, είναι ότι τα χωριά στην περιοχή της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, τα περισσότερα παρακαλάμια, έχουν μαραζώσει. 

Αυτά τα χωριά ζητούν απεγνωσμένα ανάσες ζωής. 

Μια από αυτές τις ανάσες ζωής θα μπορούσε να είναι η τουριστική τους ανάπτυξη, που είναι, κυριολεκτικά στο μηδέν, παρότι οι όμορφες προκλήσεις της φύσης είναι πολλές.

Όμορφη πρόκληση είναι το  φαράγγι του Καλαμά ή "Φραγγοπήδημα", ανάμεσα στα χωριά Πέντε Εκκλησιές, Πολύδροσο και Μαλούνι, που, πραγματικά είναι μνημείο φυσικής ομορφιάς. 

Το ποτάμι τρυπάει τους βράχους, σχηματίζοντας ένα επιβλητικό φαράγγι ενός περίπου χιλιομέτρου. 

Το τμήμα αυτό του ποταμού με τις απότομες βουνοπλαγιές, αποτελεί την προστατευόμενη περιοχή των Στενών του Καλαμά. 

Είναι τοπίο μοναδικής αισθητικής αξίας, με έντονη την αίσθηση της απομονωμένης ωραιότητας, με κατακόρυφους βραχώδεις γκρεμνούς, ανάμεσα από τους οποίους ρέει με μαιανδρισμούς το ποτάμι, δυσπρόσιτα σπήλαια στις πλαγιές και σημαντική ζώνη παραποτάμιας βλάστησης.  

Πρόκειται για φαράγγι με αλλουβιακό δάσος και περικλείει λόφους, που καλύπτονται από φρύγανα. Η περιοχή περιλαμβάνει ένα μικρό υγρότοπο. 

Το φαράγγι του Καλαμά, που αρχίζει από το «Κάστρο» της Ραβενής και τελειώνει στην ακρόπολη της βυζαντινής πόλης Οσδίνας. Από το δρόμο Βροσίνα – Φιλιάτες, ξεκινά χωματόδρομος που οδηγεί κάτω από το Κάστρο της Ραβενής, στις πηγές Αναβρυστικών. 

Η διαδρομή μέσα από το ποτάμι, καταλήγει, κάτω από το χωριό Πολύδροσο, σε έναν παλιό νερόμυλο, όπου και διακόπτεται  από γκρεμό στη θέση «Φραγγοπήδημα». Συνεχίζεται στη θέση «Σταυροπηγάδια» ή «Σπυροπηγάδια», απ΄ όπου η διαδρομή μέσα από το φαράγγι σε οδηγεί σε ένα μοναδικό τοπίο με ερείπια παλιάς γέφυρας, όπου πριν την κατασκευή της στρατιωτικής γέφυρας το πέρασμα του Καλαμά γινόταν με την «καλάθα». 

Η περιοχή των Στενών Καλαμά έχει σημαντικά υπολείμματα βυζαντινής κληρονομιάς.

Αν αυτά και άλλα περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής αναδειχθούν με τον κατάλληλο τρόπο, τότε υπάρχει πιθανότητα και δυνατότητα ανάκαμψής της, τουλάχιστον για μερικούς μήνες του χρόνου.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ