Νέο βιβλίο του Βαγγέλη Μάστορα για τα Μ.Μ. Ε.

Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μάστορας, γνωστός για το μαχητικό τρόπο της δημοσιογραφίας, με ελεγκτικό και αποκαλυπτικό  λόγο, εξέδωσε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Σταμούλη" το βιβλίο "ΤΑ Μ.Μ.Ε. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ".

Ασχολείται με τους δημοσιογραφικούς ομίλους και τους επιχειρηματίες πίσω από αυτούς, με την... κίτρινη δημοσιογραφία, ενώ αναφέρεται και στην εποχή του διαδικτύου, καθώς και στα προβλήματα του Περιφερειακού Τύπου, αλλά και στα προσόντα των δημοσιογράφων. Στην ουσία πρόκειται για μια καταγραφή της σύγχρονης δημοσιογραφικής ιστορίας στη χώρα μας, όπου παρεμβαίνει εμφανώς και η προσωπική οπτική του συγγραφέα. 

Είναι ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες, που μας δίνει, γατί μέσω των Μ.Μ.Ε. επηρεάζεται ή ακόμη και διαμορφώνεται η κοινή γνώμη. 

Από τα γραφόμενα, λοιπόν στο βιβλίο του κ. Μάστορα  προκύπτει ο...τόπος, ο οποίος, σύμφωνα με τα τα στοιχεία, που παρατίθενται, δεν υπάρχει σήμερα , μέσα στον οποίο οφείλει να κινείται ο τύπος. 

Πρώτον  τα Μ.Μ.Ε οφείλουν να είναι αδέσμευτα από οποιουδήποτε είδους εξαρτήσεις.

Δεύτερον να κάνουν ψύχραιμη αποτίμηση της επικαιρότητας, να επενδύουν στο διασταυρωμένο ρεπορτάζ και να προβαίνουν σε ψύχραιμη  αποτίμηση των γεγονότων. 

Τρίτον να προτάσσουν την ποιοτική ενημέρωση,, που ζητάει ο πολίτης, χωρίς εντυπωσιασμούς, αλλά με ουσία. 

Τέταρτον οι δημοσιογράφοι να έχουν τη δύναμη να ασκούν το λειτούργημά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Ορθά αναδεικνύει ο κ. Μάστορας ότι ο ρόλος του τύπου, τον οποίο υπηρέτησε και υπηρετεί ως ασυμβίβαστος εκδότης και δημοσιογράφος, στην υγιή του μορφή είναι καίριος και αναντικατάστατος.

Για πολλούς λόγους, αλλά, κυρίως,  γιατί μπορεί να διαμορφώσει με μια  νοηματοδοτική  διαδικασία κριτήρια επιλογής και κατανόησης  ενός καταναλωμένου χωρίς επεξεργασία όγκου πληροφοριών και γεγονότων.   

Πρόκληση για τα Μ.Μ.Ε. στην εποχή μας είναι η επιδίωξη μεταφοράς στο σύγχρονο κόσμο της σκέψης και της ανάλυσης, που δεν καθορίζονται από το εφήμερο, αλλά ερμηνεύουν το εφήμερο και μας βοηθούν όχι διαλυτικά, αλλά θετικά, στη διαμόρφωση στάσης απέναντί του. 

Αν κάτι φαίνεται να έχει στο μυαλό του ο συγγραφέας, τουλάχιστον, αυτή είναι η δική μας εκτίμηση, είναι ότι τα Μ.Μ. Ε. οφείλουν, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η κοινωνία, να καλλιεργήσουν πράξεις και ιδέες, που θα επιταχύνουν την πορεία σε μια διαφορετική επόμενη ημέρα καλύτερη από την τωρινή. 

π. Ηλίας Μάκος