Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου από το βήμα της ΚΕΔΕ στην Βόρειο Ήπειρο, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα πρόσφατα είπε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος στην ανάγκη να ολοκληρωθούν έργα υποδομών για την σύνδεση με τις περιοχές, όπου κατοικεί και δραστηριοποιείται η εθνική ελληνική μειονότητα, ο κ. Νταής ανέφερε ότι «για τους Ηπειρώτες ο όρος Βόρεια Ήπειρος δεν είναι νεκρός, είναι ζωντανός κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά» και ζήτησε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη σύνδεση της Εγνατίας Οδού και της Ιόνιας Οδού με τους μεθοριακούς τελωνειακούς σταθμούς, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Μαυρομάτι και Ιωάννινα-Κακαβιά, καθώς τα έργα αυτά αποτελούν έργα εθνικής σημασίας και μόνο έτσι αν τα αντιληφθούμε θα προχωρήσουν σύντομα και με την πρέπουσα προσοχή.
Ειδικό πρόγραμμα
Με δεκατέσσερις από τους δεκαοκτώ Δήμους της Ηπείρου να είναι ορεινοί και παραμεθόριοι, πέρα από τις αυξήσεις των ΚΑΠ του προηγούμενου και τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κατά την τοποθέτησή του τόνισε την αναγκαιότητα σχεδιασμού ενός ειδικού προγράμματος για την οικονομική, διαχειριστική και διοικητική υποστήριξή τους. Επίσης ζήτησε να εξεταστεί η πιθανότητα επαναφοράς της επιδότησης δρομολογίων για τις άγονες γραμμές των ορεινών Δήμων, η δραστική μείωση των οποίων συντελεί μαζί με άλλα ζητήματα στην ερημοποίηση της υπαίθρου.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέδειξε πρόσφατα και ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ν. Βαϊτσης, προτείνοντας να επιδοτηθούν από το Κράτος τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.
Πόλεις με λιμάνια…
Επίσης ένα θέμα που απασχολεί πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα, όπως και αυτόν της Ηγουμενίτσας, έχει να κάνει με το κατά πόσο ένας λιμένας εθνικού η διεθνούς χαρακτήρα επιβαρύνει με τη λειτουργία του την πόλη περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά. Γι’ αυτό και ο Π. Νταής υπογράμμισε την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα όχλησης με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών από τους λιμένες προς τους Δήμους. Κι αυτό, ανεξάρτητα από το σύστημα ελέγχου των λιμένων, είτε αυτά είναι υπό ιδιωτικό έλεγχο, είτε υπό κρατικό έλεγχο, με οργανισμούς λιμένα ή κρατικά λιμενικά ταμεία.
Για τον πολεοδομικό σχεδιασμό!
Επίσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κατά την τοποθέτησή του, στάθηκε στα ζητήματα που αφορούν τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό που είναι σε εξέλιξη. Όπως ανέφερε, σε πολλές περιοχές της χώρας, εκπονούνται ειδικά πολεοδομικά ή τοπικά πολεοδομικά σχέδια, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με την ανάθεση αυτών σε κοινοπρακτικά σχήματα.
Στους επόμενους κρίσιμους μήνες, κατά τους οποίους τα σχέδια αυτά θα οριστικοποιηθούν, ζήτησε να διασφαλιστεί ότι οι γνώμες που εκφράζουν οι ΟΤΑ, θα γίνουν σεβαστές και θα συμπεριληφθούν στα σχέδια αυτά, καθώς αυτά θα καθορίσουν την ανάπτυξη των περιοχών αρμοδιότητάς τους και θα έρθουν να καλύψουν το μακροχρόνιο κρατικό έλλειμμα στον χωροταξικό σχεδιασμό, όπως αυτό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τουρισμό.
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου…
Χθες, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, η ατζέντα περιελάμβανε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, την ενέργεια, τη διαχείριση υδάτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων, την ενίσχυση των νησιωτικών και ορεινών Δήμων, την πολιτική προστασία και την κλιματική αλλαγή.
Στην έναρξη των θεματικών συνεδριάσεων τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου επισήμανε ότι «για την Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί προτεραιότητα η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αφού οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2028. Για μας πρέπει να προταχθούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων, η χρηματοδότηση των Δήμων, η ενίσχυση με νέο προσωπικό, η προώθηση της ψηφιοποίησης».
Στο νέο οδικό χάρτη για την Αυτοδιοίκηση του α’ βαθμού που διαμορφώνεται, κυρίαρχος άξονας είναι η θεσμοθέτηση της αναβάθμισης τόσο του αυτοδιοικητικού θεσμού όσο και του αιρετού πολιτικού προσωπικού, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και Διαφάνειας Ηλίας Κυρμανίδης, δήμαρχος Καμένων Βούρλων, στην εισήγησή του στην ενότητα για τα θεσμικά και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.
Το δημογραφικό…
«Μείζον εθνικό θέμα» χαρακτήρισε το δημογραφικό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, στον χαιρετισμό του στην θεματική συνεδρίαση. «Το δημογραφικό ξεπερνάει και τα θεσμικά και τα οικονομικά, ξεπερνάει όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, είναι μεγάλο σοβαρό εθνικό θέμα και χρειάζεται σχεδιασμός και εφαρμογή στρατηγικών έτσι ώστε πρώτα να ισορροπήσουμε και να πάρουμε ανάστροφη πορεία», είπε εμφατικά. Ο κ. Κυρίζογλου αναφερόμενος στη μελέτη ΚΕΔΕ – Ι.Τ.Α, τόνισε ότι αυτή εστιάζει στο δημογραφικό αποτύπωμα ανά Δήμο και ανά περιοχή, στοιχείο λίαν απαραίτητο, ώστε όταν μελετώνται, σχεδιάζονται, εκτελούνται πάσης φύσεως στρατηγικές να λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα του δημογραφικού αποτυπώματος.