Εόρτασε με λιτανεία ο καθεδρικός ναός του αγίου Δημητρίου

Εόρτασε με λιτανεία  ο καθεδρικός ναός του αγίου Δημητρίου στο Βεράτι Αλβανίας

Του π. Ηλία Μάκου

Η μνήμη του αγίου Δημητρίου τιμήθηκε πανηγυρικά και στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων και στις άλλες Μητροπόλεις της Αλβανίας.

Στο Βεράτι εόρτασε ο καθεδρικός ναός του αγίου Δημητρίου, που εγκαινιάστηκε στις 26 Οκτωβρίου του 2014 από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιο, δηλαδή πριν δέκα ακριβώς χρόνια.

Προς το τέλος της θείας λειτουργίας, όπου ιερούργησε ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως Βερατίου, Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος, πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εικόνας του αγίου Δημητρίου περιμετρικά του ναού. 

Οι πιστοί αναλογίστηκαν τη μεταστροφή και τη θυσία του αγίου Δημητρίου και ένιωσαν ότι η Ορθοδοξία δεν είναι μια θρησκεία δίπλα στις άλλες, έστω και η καλύτερη.

Είναι η φανέρωση μέσω των αγίων του ίδιου του Θεού, η εκδήλωση της λυτρωτικής αγάπης Του για τον άνθρωπο και η εμπειρία της παρουσίας της δύναμης και της χάρης Του.

Και όταν φωτιζόμαστε από τη χάρη του Θεού, σε μια δημιουργική θέα του εαυτού μας γεμίζουμε ελπίδα.

Γι' αυτό έστω και αν μοιραζόμαστε με τους συνανθρώπους μας τη γήινη «μοίρα», την κοινή φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής, παρ΄ όλα αυτά, όλα αλλάζουν και μεταμορφώνονται μέσα μας.

Ανατέλλει μια καινούργια δυναμική και προοπτική, μια προσδοκία να ζήσουμε μια διαφορετική πραγματικότητα και κατάσταση ζωής.

Αρκετά κουραστήκαμε από το χύσιμό μας μέσα στη μάζα. Από το λιώσιμο της προσωπικότητάς μας μέσα στο καζάνι της σύγχρονης κοινωνίας. Από τη διαδικασία αποχρωματισμού της προσωπικότητάς μας μέσα στο άλογο κοπάδι, που διαμόρφωσαν η προπαγάνδα και η μηχανή. 

Μην κάνουμε το λάθος και προεκτείνουμε αυτή την αναπηρία αμς και στη σχέση μας  και στις στιγμές επαφής μας με τον Κύριο.