Λαμπρά εορτάστηκε το "ΟΧΙ" σ' ολόκληρη τη Θεσπρωτία...

Λαμπρά εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στη Θεσπρωτία, με το μήνυμα ότι οι θυσίες των μαχητών του '40 είναι φάρος και παρακαταθήκη για  τις νέες γενιές". 

ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Μετά τη δοξολογία στο ναό της Ευαγγελίστριας, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κα. Νάννη Ευτυχία, δ/ντρια  του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, και την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων, κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο της πόλης από τον βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Γιόγιακα, τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή, από εκπροσώπους των τοπικών στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστικών αρχών, από εκπροσώπους κομμάτων, καθώς και από εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων και αποστράτων.

Ακολούθησε παρέλαση μαθητών και συλλόγων, προ των επισήμων, στην    παραλιακή λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης. 

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Και στην Παραμυθιά εορτάστηκε με μαθητική παρέλαση η 28η Οκτωβρίου, παρουσία του δημάρχου Αθανάσιου Ντάνη και του Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης Σεραπίωνος.

Προηγήθηκε δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό του αγίου Δονάτου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Σεραπίωνος και κατάθεση στεφάνων. 

ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ
Με στρατιωτική και μαθητική παρέλαση τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου στους Φιλιάτες.

Αρκετός ήταν ο κόσμος, που παρακολούθησε την παρέλαση και διαπίστωσε ότι τόσο το φρόνημα των στρατιωτών, όσο και η αποφασιστικότητα των νέων, είναι σημάδια ελπίδας για το μέλλον της πατρίδας μας.  

Μετά τη δοξολογία στο ναό του αγίου Δημητρίου, κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο από το βουλευτή Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλη Γιόγιακα, το δήμαρχο Φιλιατών Βασίλη Τζίγκο κ. ά. 

ΣΤΗΝ ΠΕΡΔΙΚΑ
Τηρήθηκε και φέτος στην Πέρδικα το έθιμο του ανάμματος ενός πύρινου Όχι στο κοντινό βουνό Γρανίτσα, από νέους και νέες του χωριού. Το συμβολικό πύρινο ΟΧΙ άναψε για πρώτη φορά το 1966 με πρωτεργάτη τον δάσκαλο Αχιλλέα Νούτσο. 

ΕΓΙΝΑΝ ΗΡΩΕΣ
Έγιναν ήρωες οι νεκροί του '40. Τάχα οι ήρωες γίνονται ή γεννιούνται; Ο Θεός έχει χαρίσει στον άνθρωπο το μέγα δώρο να έρχεται στη ζωή ελεύθερος να αποφασίσει  αν θα ζήσει μια ζωή άξια της ελευθερίας του ή αν θα κυριευθεί από τη λατρεία στον εαυτό του και θα συμβιβαστεί με μια ζωή ανάξια της θείας καταγωγής του, αντιηρωική ζωή. 

Στην Πατρίδα μας γεννιόμασταν ελεύθεροι μέσα σε οικογένειες, που μας μάθιαναν να γινόμαστε ήρωες, γιατί θεωρούσαν φυσικό να υπερασπιζόμαστε  τις πατροπαράδοτες αξίες. 

Τι νομίζετε ότι θα συνέβαινε αν η ιστορία γραφόταν έτσι, όπως την περίμεναν όλοι; Υποταγή του Έλληνα. 

Αλλά ευτυχώς η ιστορία γράφτηκε αλλιώς..., με ανατροπές!  Και λίγα λεπτά από την ιστορία μιας μικρής χώρας αρκούν για να αλλάξουν την παγκόσμια ιστορία. 

π. Ηλίας Μάκος