Ένας χρόνος από τη χειροτονία του Μητροπολίτου Παραμυθίας Σεραπίωνος

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε (21/102023-21/10/2024) από τη χειροτονία σε Επίσκοπο, στον καθεδρικό ναό Αθηνών του Μητροπολίτου Παραμυθίας Σεραπίωνος, ο οποίος εξελέγη στις 9 Οκτωβρίου του 2023, μετά την παραίτηση του Μητροπολίτου πρών Παραμυθίας Τίτου.

 Ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Σεραπίων κατά τη χειροτονία του στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών  Ζιχνών Ιεροθέου, Κορίνθου Διονυσίου, Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, Κηφισίας Κυρίλλου, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος Τιμοθέου, Μεγάρων Κωνσταντίνου και Θήρας Αμφιλοχίου, είχε πει, μεταξύ άλλων: 

"Διαβεβαιώνω το λαό της Μητροπόλεως μου ότι του Θεού συνεργούντος θα αγωνιστώ με καιομένη καρδία και θα αναλώσω κάθε ικμάδα σωματική και πνευματική. Γνωρίζω το μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό, που αφήνει η εκουσία παραίτηση του πολυσεβάστου γέροντος κ. Τίτου. Θέλω, όμως, να γνωρίζετε, ότι τίποτε απ' όσα αγωνίστηκε να πραγματώσει δεν θα σταματήσει, όλα θα συνεχιστούν με νέα πνοή, αλλά πάνω απ' όλα θα υπάρξει διάθεση για κοινωνία, τόσο με τους αδελφούς και πατέρες κληρικούς, που φιλότιμα και μετά φόβου Θεού διακονούν στις ενορίες, όσο και με τους μοναχούς και τις μοναχές των Ιερών Μονών μας, αλλά και με τον ευλαβή λαό μας".

Επεσήμανε στη συνέχεια:  "Όλοι θα βρείτε Επίσκοπο, που θα έλθει ως διάκονος και πατέρας, τύπος γενόμενος τω Χριστώ εν έργω, εν λόγω, εν αναστροφή. Ο αρχιερεύς, ως έμψυχη εικόνα του Θεού, γίνεται πηγή αγαθού και πάσης ευλογίας, ωστόσο "ὃς ἐὰν θέλῃ ἐν ὑμῖν εἶναι πρῶτοςἔσται πάντων δοῦλος". Ο Επίσκοπος είναι ταυτοχρόνως και δούλος, διάκονος και υπηρέτης Ιησού Χριστού, όργανο της θείας χάριτος,  ποιμήν, κηδεμών και προστάτης των αρνίων του Χριστού, ανάδοχος των υπ' αυτού ποιμαινομένων ψυχών, φύλακας, οδηγός, ψηφοδότης πνευματικός, διδάσκαλος, οδηγός, εργάτης της Εκκλησίας και καλός οικονόμος της Θείας Χάριτος του Θεού".  

Υπογράμμισε ακόμη ότι "ο Απόστολος Παύλος γράφει στον Τιμόθεο και ζητά ο Επίσκοπος να είναι προσεκτικός, συνετός, ευπρεπής, φιλόξενος, καλός δάσκαλος, να μην είναι βίαιος, αισχροκερδής, αλλά να είναι επιεικής, ειρηνικός και αφιλοχρήματος, να έχει καλή φήμη και έξω από την Εκκλησία. Τότε στον Τιμόθεο και σήμερα στον ελάχιστο εμέ παραγγέλλει την παρακαταθήκην φύλαξον, διαφύλαξον αυτό, που σου εμπιστεύθηκε ο Χριστός και η Εκκλησία. Στον Τίτο παραγγέλλει ότι ο Επίσκοπος ως διαχειριστής του Θεού πρέπει να είναι αδιάβλητος, να μην είναι υπεροπτικός, ευέξαπτος, φιλόνεικος. Έχοντας τη σκέψη ότι ως Επίσκοπος είμαι εις τύπον και τόπο Χριστού, εκλιπαρώ τον Κύριο, Εκείνος να είναι αντί εμού, να ενεργεί δι' εμού, να μη ζω εγώ, αλλά κατή την Παύλεια ρήση να "ζη ο Χριστός εν εμοί".  

Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν μέχρι τώρα στο να καθοριστεί η ζωή του. Μεταξύ άλλων, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο "για όλα τα αγαθά, τα οποία διδάχθηκα πλησίον σας, όλα αυτά τα χρόνια, όπως το μέγα μάθημα της συνέσεως, της υπομονής και της αρετής στα κελεύσματα  Της Εκκλησίας. Όλα αυτά αποτέλεσαν και θα αποτελούν δι' εμέ πολύτιμα θησαυρίσματα και πνευματικά εφόδια δια την ταπεινή ποιμαντική και αρχιερατική διακονία μου στον Αμπελώνα του Κυρίου μας. Τον Μητροπολίτη Μεγάρων Κων/νο. Τον Μητροπολίτη Ζιχνών Ιερόθεο. Τον Επίσκοπο Ελευσίνος Δωρόθεο. Τους αρχιγραμματείς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τον αρχιμανδρίτη Πατρίκιο Καλεώδη. Τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεγάρων Βαθρολομαίο, από τον οποίο χειροτονήθηκε. Τον γέροντά του αοίδιμο κυρό Δαμασκηνό Κατρακούλη, πνευματικό πατέρα, κτήτορα και επανιδρυτή της Μονής Αγίου Προδρόμου του Ιωάννου Μακρινού Μεγάρων. Την μακαριστή γερόντισσα Μακρίνα, ηγουμένη της Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μακρινού. Με έκδηλη συγκίνηση αναφέρθηκε στους μακαριστούς γονείς του "στους οποίους οφείλω εν πολλοίς την αγάπη και την ευλάβεια προς τον Θεό και την Εκκλησία, που, όπως επεσήμανε, "οι ευχές τους θα αποτελούν για μένα εφόδιο πολύτιμο και ενίσχυση πνευματική", αλλά και στις κατά σάρκα αδελφές του Παρασκευή και Γεωργία και τις ισάδελφες εξαδέλφες Παρασκευή και Μαρία, όπως και τις οικογένειές τους. 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: "ΕΙΜΑΙ ΒΕΙΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΟΙΜΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ"

Στα  λόγια, που απηύθυνε, πριν έναν ακριβώς χρόνο,  ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο  Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνα, σημείωσε πως "βλέποντάς σε από τις διάφορες θέσεις, που πέρασες, επί μια 20ετία  της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαπίστωσα την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκες, θέλω να πιστεύω ότι με την ανάλογη φροντίδα θα ανταποκριθείς και στις απαιτήσεις του Επισκοπικού λειτουργήματος με προθυμία και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος στις διακονίες, που σου ανατέθηκαν".

Και συμπλήρωσε: "Είμαι βέβαιος ότι με αγάπη και ταπείνωση θα ποιμάνεις αυτή την ιστορική, σημαντική και ακριτική Μητρόπολη, ευαγγελιζόμενος την ερχόμενη Βασιλεία του Θεού".    

Ακόμη υπογράμμισε ότι "η Μητρόπολη Παραμυθίας περιλαμβάνει τον σημαντικό διεθνή  λιμένα της Ηγουμενίτσας και την αρχή της Εγνατίας οδού.  Πρόκειται για μια Μητρόπολη σημαντική, πέρασμα και κέντρο, που αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Έχει να παρουσιάσει πολλά μνημεία μεγάλης αξίας, ναούς και μονές με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον,  όπως η Μονή Παναγία της Παραμυθίας και η Μονή Παναγίας Γηρομερίου".  

π. Ηλίας Μάκος