Ντοκιμαντέρ για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα σε σχολεία της Γερμανίας

Γερμανικός μη κερδοσκοπικός  Σύλλογος, «Σεβασμός Για την Ελλάδα» («Respekt für Griechenland e.V.»), προβάλλει στη Γερμανία, κυρίως σε σχολεία, ώστε να ενημερωθούν σωστά  εκπαιδευτικοί και μαθητές, το ντοκιµαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη:«Το µπαλκόνι - Εγκλήµατα της Βέρµαχτ στην Ελλάδα». 

Παράλληλα, με χρήματα, που προέρχονται από δωρεές Γερμανών, υποστηρίζονται έργα στις Πέντε Εκκλησιές Παραμυθιάς, στις Λιγκιάδες Ιωαννίνων και στο Κομμένο Άρτας. 

Το ντοκιμαντέρ αυτό, που βασίζεται στο ολοκαύτωμα των Λιγκιάδν Ιωαννίνων, προβάλλει με ιστορικά ντοκουμέντα από τις θηριωδίες των κατοχικών δυνάμεων σ' ολόκληρη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και στην Παραμυθιά με την εκτέλεση των 49 προκρίτων της κωμόπολης.

Πρόκειται για αποτρόπαια γεγονότα, τα οποία σημάδεψαν τη χώρα μας για πολλές δεκαετίες και άλλαξαν την εξέλιξή της, ενώ δεν πρόκειται να ξεχαστούν, χωρίς, βέβαια να προκαλούν μίσος και αισθήματα εκδίκησης, ωστόσο λειτουργούν ως πομποί ειρήνης και ελευθερίας.

Η Hilde Schramm, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου "Respekt für Griechenland e.V. "βρέθηκε πρόσφατα στην Ήπειρο και υπογράμμισε ότι "όπως και εµείς, από το «Respekt für Griechenland e.V», πολλοί Γερμανοί νέοι είναι εξοργισµένοι που η Γερµανία δεν βοήθησε τα κατεστραµµένα χωριά να ανοικοδοµηθούν και έκτοτε αρνείται να καταβάλει αποζηµιώσεις".  

Όσον αφορά στην προβολή του ντοκιμαντέρ ανέφε ότι "στις αρχές του 2019, είδαµε στο Βερολίνο το ντοκιµαντέρ «Το µπαλκόνι - Εγκλήµατα της Βέρµαχτ στην Ελλάδα» και είχε µια δυνατή και διαρκή επίδραση πάνω µας. Έκτοτε, ο «Respekt für Griechenland e.V» έχει κάνει πολλές δηµόσιες προβολές στη Γερµανία. Στις συζητήσεις,  που ακολούθησαν, οι συνοµιλητές µας έλεγαν τακτικά: «Αυτό το ντοκυµαντέρ πρέπει οπωσδήποτε να προβληθεί στα σχολεία. Ως αποτέλεσµα, το εκπαιδευτικό έργο µε την ταινία έγινε ένα από τα σηµαντικότερα προγράµµατά µας. Με την προβολή της ταινίας, δάσκαλοι και µαθητές µαθαίνουν για πρώτη φορά για τις γερµανικές σφαγές αµάχων".

Και προσέθεσε: Εν τω µεταξύ, έχουµε λάβει και αναλύσει γραπτές αναφορές από εκπαιδευτικούς και µαθητές από πάνω από 50 εκπαιδευτικές οµάδες. Τα αποτελέσµατα δείχνουν ότι η ταινία προκαλεί µεγάλο σοκ για τα γερµανικά εγκλήµατα πολέµου και εξίσου βαθιά συµπάθεια για τα θύµατα. Ακολούθησαν έντονες συζητήσεις για τον πόλεµο, τον φασισµό, τα ανθρώπινα δικαιώµατα και την ευθύνη του καθενός". 

Η φωτεινή πορεία ελευθερίας των Ελλήνων, για την οποία  χύθηκε άφθονο αίμα, μας θυμίζει το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα και στην ιστορία.

Όπλα των Ελλήνων εναντίον των κατακτητών δεν ήταν ένας βαρύς οπλισμός ή πολλοί στρατιώτες, ήταν κυρίως η φιλοπατρία η θερμή. Η λατρεία προς την ελευθερία. Η ομόνοια και η ενότητα. Η αυταπάρνηση, η απόφαση για κάθε κακουχία, και για το θάνατο ακόμη.

Η ελληνική φιλοτιμία, με την οποία αποδείξαμε πάνω στα πράγματα ότι είμαστε γνήσιοι απόγονοι των ηρώων, που έθραυσαν τα κύματα του βαρβαρισμού. Ο ενθουσιασμός, ο οποίος δεν γνωρίζει τι θα πει εμπόδια και δυσκολίες. Η πίστη μας η ακλόνητη στον προστάτη των αδικημένων δίκαιο Θεό.

Οφείλουμε να κρατάμε αναμμένη τη λαμπάδα των αιώνιων ιδανικών της λευτεριάς και να πορευόμαστε στα ειρηνικά μας έργα, έτοιμοι, όμως, για την επανάληψη της θυσίας αν ποτέ χρειαστεί.

Η θυσία των Ελλήνων στα χρόνια της Κατοχής σε κάθε σημείο της Ελλάδας έδειξε ότι ένας είναι ο δρόμος, της σωτηρίας ο δρόμος, του ηθικού καθήκοντος ο δρόμος, του πολιτισμού ο δρόμος. Αυτός της ελευθερίας.

Γιατί η γνήσια ελεύθερη ζωή είναι ο καλύτερος φύλακας απ’ ότι μας αιχμαλωτίζει και μας υποδουλώνει και μας κάνει ανδράποδα οικτρά και αξιολύπητα.

π. Ηλίας Μάκος