Τελετή αποφοίτησης...

 Τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας

Του π. Ηλία Μάκου

Πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστημιακό Κολόγιο "Λόγος" της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ένα από τα πισο σύγχρονα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη χώρα, που εμπνεύστηκε, ίδρυσε και συντηρεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
Τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο εκπροσώπησε ο αρχιμανδρίτης π. Αναστάσιος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρύτανης δρ. Ηλίας Νίνκα και ο διαχειριστής Ναούμ Mίλε, που ευχήθηκαν στους αποφοίτους καλή επιτυχία στο ταξίδι της ζωής τους με τις στέρεες γνώσεις και τις ηθικές αρχές, που έλαβαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Επίσης μίλησαν καθηγητές της σχολής, αλλά και απόφοιτοι, οι οποίοι περιέγραψαν με τα καλύτερα λόγια τις εμπειρίες τους, και προβλήθηκε βίντεο με στιγμές από τη διάρκεια των σπουδών των αποφοιτησάντων, ενώ η χορωδία του Πανεπιστημίου τραγούδησε δύο τραγούδια.

Είναι διαρκής και έμπρακτη η προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου προς τους νέους να στηρίζουν το μέλλον τους, εκτός από τη μόρφωσή τους και στη γνώση του Θεού και να εργαστούν για την ειρήνη και την αγάπη και την πρόοδο της κοινωνίας.

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει τρεις Σχολές: Τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Γλωσσών με τρία τμήματα: Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Αγωγής Προσχολικής Παιδείας και Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Τη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών με δύο τμήματα: Ειδικών Ιατρικών Εργαστηρίων της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Τη Σχολή Οικονομικών με τρία τμήματα: Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Τουρισμού.

Ο «Λόγος» λειτούργησε αρχικά ως ΙΕΚ με τον τίτλο «Πνοή Αγάπης» το 2002 και μετεξελίχθηκε με το χρόνο σε φημισμένο Πανεπιστημιακό Κολέγιο.

Είναι σημαντική η συμβολή του στην ανάδειξη ικανών και κυρίως ενάρετων στελεχών σε κρίσιμους τομείς της Αλβανικής κοινωνίας.

Αυτός άλλωστε είναι και ο διαρκής στόχος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην προκοπή του αλβανικού λαού και στην ανόρθωση της χώρας.

Το εκπαιδευτικό έργο του "Λόγου" είναι ένας θαυμάσιος ύμνος στο Θεό, αλλά και μια πιο πολύτιμη συμβολή στην κοινωνία της Αλβανίας, που έχει ανάγκη από καλά μορφωμένους, υπεύθυνους και ενάρετους ανθρώπους.

Όλα έγιναν και γίνονται με αγάπη από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.   Με αληθινότητα και ρεαλιστικότητα, αλλά και με ελπίδα…

Σκοπός του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι μέσα από τα Εκπαιδευτήρια να αναπτυχθούν σειρές σειρές τα ευγενικά αγωνίσματα και τα πνευματικά «έπαθλα», που λάμπουν κι αστράφτουν στην αυγή μιας καινούργιας ημέρας, μιας καινούργιας κοινωνίας.

Δεν εξαντλείται ο μόχθος και η προσπάθεια στο «άριστα» ή στο «λίαν καλώς» του απολυτηρίου.

Άνοδος χρειάζεται και κάπου αλλού. Κυρίως κάπου αλλού. Στην προσωπικότητα και στα ιδανικά.