Ρημαγμένος ναός με μεγάλη πολιτιστiκή αξία (ΦΩΤΟ)

Ρημαγμένος ναός με μεγάλη πολιτιστκή αξία στο Πάτος της Αλβανίας

Του π. Ηλία Μάκου

Ο ναός του αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι ένας ρημαγμένος ναός με μεγάλη πολιτιστική αξία στο δήμο Πάτος του Φίερι Αλβανίας, ο οποίος κατασκευάστηκε το 18ο αιώνα.

Σήμερα σώζεται ο σκελετός του, ενώ ο δήμος του Πάτος για να μη γκρεμιστεί τελείως ο ναός έφτιαξε ένα προστατευτικό τείχος, ώστε σιγά σιγά να αποκατασταθεί.

Και ο ναός αυτός είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο Θεός, που κατευθύνει την ιστορία ατόμων και λαών, με τρόπο θαυμαστό δεν αφήνει την πίστη να μαραζώσει.

Εκεί, στην Αλβανία, όπου κάποτε βασίλευε το ψέμα της αθεΐας, ανέτειλε η Αλήθεια.

Μέσα και από αυτό το ναό, που άντεξε στο χρόνο, έστω και... λαβωμένος, η ζωή, όπως μας την έδωσε ο Θεός, λέει το δικό της τραγούδι, αιώνιο, μελωδικό, παρήγορο.

Μας συνοδεύει στο γήινο ταξίδι μας, ξανοίγοντας μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας τον κόσμο της ομορφιάς, που ο Θεός έχει για μας.

Μας θυμίζει και αυτή η εκκλησία στην Αλβανία ότι βρέθηκαν ορισμένοι, που αμφισβήτησαν το Θεάνθρωπο, αλλά, παρά την ισχύ τους, που αποδείχθηκε προσωρινή, νικήθηκαν.

Και ασφαλώς υπάρχουν και σήμερα κι εκείνοι, που αμφισβητούν το θρίαμβο του Χριστού.

Η απάντηση, όμως, δίνεται διαρκώς από την ιστορία, η οποία μαρτυρεί και βεβαιώνει για τη νίκη και ζωτικότητα της Εκκλησίας του Χριστού, παρά τους διωγμούς εναντίον της. Πρόκειται για νίκη χειροπιαστή.

Και οι πιστοί στην Αλβανία μέσα από την Καρδιά τους λένε στο Χριστό: “Κύριε, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να σε αφήσουμε και να φύγουμε μακριά σου και να χάσουμε τα όσα Εσύ έχεις και μας δίνεις. Εμείς είμαστε δικοί Σου και μένουμε και θα μένουμε οι πάντα δικοί Σου, ο,τιδήποτε και αν κρίνουν ή κάνουν οι άλλοι…”.

Έτσι αισθάνονται, έτσι ομιλούν οι Ορθόδοξοι στη γειτονική χώρα.