Ολοκληρώνεται η επέκταση-αναβάθμιση του ΧΥΤΥ Καρβουναρίου (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώνεται το έργο  επέκταση – αναβάθμιση ΧΥΤΥ Καρβουναρίου (Β’ Φάση), προϋπολογισμού 6.828.000 € της Πράξης «Επεκτάσεις Υφιστάμενων ΧΥΤ Περιφέρειας Ηπείρου και Μετατροπή σε ΧΥΤΥ». 

Η λεκάνη της Β’ Φάσης του Χ.Υ.Τ. Καρβουναρίου έχει έκταση 21,8 στρέμματα περίπου και προβλέπεται να έχει χωρητικότητα 389.414m3 που θα καλύπτει τις ανάγκες διάθεσης των απορριμμάτων για περίπου είκοσι δύο (22) έτη.

Ειδικότερα έγιναν οι ακόλουθες παρεμβάσεις: Χωματουργικές εργασίες, εργασίες στεγανοποίησης, εργασίες οδοποιίας, εργασίες διευθέυτησης ομβρίων, έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, κτηριακά και Λοιπά Έργα Υποδομής, έργα Η/Μ, έργα Διαχείρισης Βιοαερίου ΧΥΤΥ, έργα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης και Ελέγχου ΧΥΤΥ, έργα Φύτευσης - Άρδευσης. 

Πρόκειται για ένα αναγκαίο έργο, επιβαλλόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα διευκολύνει ιδιαίτερο το οξυμένο πρόβλημα των απορριμμάτων. 

ΧΥΤΥ είναι ειδικοί χώροι απόθεσης υπολλειμάτων. Για την ακρίβεια το πλήρες όνομα τους είναι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Με τον όρο υπολείμματα εννοούμε τα σκουπίδια που έχουν υποστεί μία συγκεκριμένη διαδικασία πριν καταλήξουν εκεί.

Αρχικά, γίνεται μια πρώτη διαλογή για είδη που πιθανόν ανακυκλώνονται.

Κατόπιν ότι περισσέψει συμπιέζεται για να πιάνει λιγότερο χώρο και υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία (καύση ή πυρόλυση).

Ότι μείνει από αυτή τη διαδικασία ονομάζεται υπόλειμμα. Αυτό είναι, που μεταφέρεται στους ΧΥΤΥ για να ταφεί, όπως γίνεται με τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ.

Η. Μ.