Ο Παραμυθίας Σεραπίων στο διήμερο εορτασμό του αγίυο Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Στο διήμερο λαμπρό και πανηγυρικό εορτασμό του αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου στη Θεσσαλονίκη,  (εσπερινός και λιτανεία, στις 25 Οκτωβρίου, και πανηγυρική πολυαρχιερατική λειτουργία στις 26 Οκτωβρίου), που συμπίπτει με την επέτειο απελευθέρωσης της συμπρωτεύουσας από τους Τούρκους,  συμμετείχε, μεταξύ άλλων Αρχιερέων, και ο Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Σεραπίων. 

Ο φετινός εορτασμός του αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε πλήθος πιστών απ' όλη την Ελλάδα, αλλά και χώρες των Βαλκανίων, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσικακή ήταν η παρουσία νέων ανθρώπων. 

Όλοι οι προσκυνητές έσπευσαν με πολύ ευλάβεια να προσκυνήσουν το λείψανο του αγίου Δημητρίου, προκειμένου να λάβουν ψυχική ενδυνάμωση.

Ο Θεός επιφύλαξε μια ένδοξη ανταμοιβή στον άγιο Δημήτριο ως βραβείο για την πίστη, τη μαρτυρία του και το μαρτύριό του. 

Και από τη ζωή του διδασκόμαστε ότι συμφέρον για εμάς είναι να εργαζόμαστε , με πολύ ενδιαφέρον και υπομονή, για να σμιλεύσουμε το χαρακτήρα μας. Να τον απαλλάξουμε από τα εξογκώματα του κακού, των αδυναμιών.

Όταν θυμοί και φθόνοι και κακές επιθυμίες και υπερηφάνεια και φρόνημα κοσμικό και τα παρόμοια υποχωρούν, εξαφανίζονται με την πα΄ροδο του χρόνου. 

Και όταν η ψυχή αποκτά του Χριστού τις αρετές, τότε βάζουμε σε προτεραιότητα την πνευματική μας πορεία και προσπαθούμε να ζούμε, κατά το δυνατόν, όπως έζησε ο άγιος Δημήτριος. 

Είναι, πράγματι, συγκλονισιτκό για την πτωχή, ανθρώπινη διάνοιά μας, το ύψος, στο οποίο μας καλεί ο Κύριος να ανέλθουμε. Μας ζητά να αποκτήσουμε το δικό Του πνευματικό ανάστημα. Δεν μας θέλει δούλους και υπηρέτες Του. Ούτε του αρκεί να γίνουμε απλώς καλοί άνθρωποι, αλλά θέλει να γίνουμε ἀγιοι!

π. Ηλίας Μάκος