Αναστηλώνεται ο ναός-πολιτιστικό μνημείο του Προφήτη Ηλία (ΦΩΤΟ)

Αναστηλώνεται ο ναός-πολιτιστικό μνημείο του Προφήτη Ηλία στην Πρεμετή

Του π. Ηλία Μάκου
Αναστηλώνεται ο ναός-μνημείο του προφήτη Ηλία στο χωριό Μπουχάλ της Πρεμετής και κυρίως οι εργασίες επικεντρώνονται στη σκεπή, καθώς ήταν υπό κατάρρευση. 

Το έργο αυτό υλοποιείται από το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αλβανίας σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, με την άρτια τεχνική της υπηρεσία, έχει κάνει, πέρα από την ανέγερση εκ θεμελίων πάνω από 150 ναών και την επισκευή 170,  εκτεταμένες αναστηλώσεις σε 75 περίπου ναούς-μνημεία. 

Εξάλλου ναοί-μνημεία δεν έχουν αποδοθεί ακόμη από το κράτος στην Εκκλησία της Αλβανίας, παρά τη δικαστική δικαίωση, καθώς προβάλλονται γραφειοκρατικά κωλύματα.  

Τα εκκλησιαστικά μνημεία αυτά είναι μια κινητήρια δύναμη, που σπρώχνουν αδιάκοπα τον άνθρωπο μακριά από την τελματική ακινησία.

Μέσα στο διάβα του χρόνου τον σπιρουνιάζουν και τον αναγκάζουν να προχωρά πάντα προς τα εμπρός και προς τα πάνω.

Γεμάτοι θεία χάρη και θεία δύναμη είναι οι ναοί και οι μονές και στις ανοιχτές καρδιές μεταδίδουν αυτή τη χάρη και αυτή τη δύναμη.

Έτσι ώστε ό,τι αισθάνεται κανείς μέσα σ' αυτούς τους χώρους να μεταφράζεται σε μια φράση. Και η φράση αυτή δεν είναι ούτε σημερινή, ούτε ανθρώπινη συνταγή και συμβουλή. Είναι πολύ παλιά και ανήκει στον Απόστολο Παύλο: Η ζωή με πίστη και ευσέβεια είναι πηγή μεγάλου πλουτισμού. Ας βάλουμε σε εφαρμογή την αλήθεια αυτή και δεν θα μετανοήσουμε ποτέ.

Αποκατεστημένοι οι ναοί-μνημεία, διασώζουν ολοζώντανη την παρουσία μέσα στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που υπήρξε πολυκύμαντη και αιματοκυλισμένη.

Kαι είναι αυτό ένα από τα σύγχρονα θαύματα στην Εκκλησία της Αλβανίας.

Χρειάζεται καρδιά καθαρή, για να αναγνωρίσουν οι άνθρωποι στα θαύματα του Θεού, που ποτέ δεν λείπουν, τη φανέρωση της θείας αγάπης, το νέο κόσμο της ελπίδας, που αναγγέλλει για τους πιστούς.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας έπεισε, πρώτα απ' όλα με την ίδια τη ζήση του, τους Ορθόδοξους στη γειτονική χώρα να καταλάβουν ότι ο ναός είναι το κέντρο της λατρείας και η πηγή του αγιάσματός.

Ο ναός δεν είναι ξεροί τοίχοι. Είναι εκκλησία του Θεού, που ελκύει, εμπνέει, μεταρσιώνει και αναβιβάζει τον άνθρωπο. Αλλά και περιέχει, περικλείει τον διαχρονικό πλούτο της Ορθοδοξίας.