Το οικονομικό ζήτημα είναι που κυρίως καίει τους ΟΤΑ σήμερα, οι οποίοι ζητούν γενναία χρηματοδότηση για να βγει η χρονιά!
Το είχε θέτει συνεχώς ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ : Θα πρέπει να αποδοθούν στους Δήμους οπωσδήποτε επιπλέον 450 εκατ. ευρώ πέραν των προβλέψεων του κρατικού προϋπολογισμού!
Το Νομοσχέδιο…
Πάντως, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασ. Σπανάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά την συζήτηση για το Νομοσχέδιο που αφορά τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς και την ενίσχυση των ΟΤΑ και το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, ανέφερε ότι το άρθρο 38 προβλέπει «αυξημένη χρηματοδότηση που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ για το 2024 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Και μάλιστα, όπως πρόσθεσε, το ποσό υπερβαίνει τα 220 εκατ. ευρώ μαζί με τις αποφάσεις, που έχουν υπογραφεί για τις δικαστικές αποφάσεις, καθώς με αυτές λύθηκαν χρονίζοντα προβλήματα. Παράλληλα ανέφερε ότι με το άρθρο 16 δίνεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. για την κάλυψη εποχιακών έκτακτων αναγκών.
Ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε ακόμη ότι για πρώτη φορά με το Νομοσχέδιο αυτό έρχεται ο λογαριασμός αρωγής για τους οικονομικά ασθενέστερους Δήμους, όπου χρηματοδοτούνται με ένα συγκεκριμένο τρόπο που προβλέπεται από τα άρθρα του Νομοσχεδίου.
Η ρύθμιση οφειλών
Σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών, ο υφυπουργός τόνισε ότι με τελευταία προσθήκη του Υπουργού δεν θα είναι μόνον οι οφειλές για τους Δήμους, αλλά και για τις Περιφέρειες. Περίπου 3,6 δισ. χρωστούν οφειλέτες σε Δήμους και ΔΕΥΑ είπε ο κ. Σπανάκης και εκτός των φυσικών προσώπων μπορούν και τα νομικά πρόσωπα να ενταχθούν στη ρύθμιση που προβλέπει 60 δόσεις αποπληρωμής. «Εάν δε ο οφειλέτης είναι ευάλωτος, μπορεί να έχει διαγραφή προσαυξήσεων από 75% έως 95%», σημείωσε.
Όσον αφορά στο θέμα του εξωδικαστικού είπε ότι όποιος χρωστάει πάνω από 10.000 ευρώ μπορεί να μπει στη ρύθμιση του εξωδικαστικού και ανέφερε ότι από πέρυσι μέχρι φέτος έχουν αυξηθεί οι ρυθμίσεις κατά 75,7%!
Τέλος ο Βασ. Σπανάκης αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης (πυρκαγιές, πλημμύρες κα), ρόλος ο οποίος ενισχύεται από την σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης και Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων που προβλέπει το Νομοσχέδιο.