Ορίστηκε αρχιμανδρίτης υπεύθυνος της Μονής Αγίας Μαρίνας Φιλιατών

Ο αρχιμανδρίτης π. Δονάτος Μήτσης, Αρχιερατικός Επίτροπος Αν. Φιλιατών και Μολοσών, ορίστηκε, από τον Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνα, υπεύθυνος της Μονής Αγίας Μαρίνας Χαραυγής Φιλιατών, που είναι Μετόχι της Μονής Γηρομερίου.

Μάλιστα την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 τελέστηκε θεία λειτουργία στη Μονή.  

Η Μονή  Αγίας Μαρίνας Φιλιατών, που παλαιότερα ήταν  ερειπωμένη, με το καθολικό σε κακή κατάσταση και τα κελιά ερειπωμένα, έχει αναστηλωθεί.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε  χτίστηκε το Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας.

Το έτος 1827 είναι η χρονολογία, που αναγράφεται στην είσοδο καθολικού.    Στη μοναδική εναπομείνασα παλαιά εικόνα στο τέμπλο, υπάρχει η χρονολογία 1829. Τότε  ανεγέρθηκε καινούργιος ναός.

Η λειψανοθήκη αναγράφει χρονολογία 1783 (THC AΓHAC ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΡΤΗΡΟ ΜΑΡΙΝΑ 1783).  Η χρονολογία αυτή προφανώς σχετίζεται με την κατασκευή της λειψανοθήκης.

Ο Αραβαντινός στο έργο του «Περιγραφή της Ηπείρου » (τ. Γ., σ. 149) αναφέρει «μοναστήριον αρχαίον κείμενον κατά την αριστεράν όχθην του ποταμού της Γλούστας παρά το χωρίον Λύκου» χωρίς να παραθέτει άλλες πληροφορίες.

Τα παλαιά εκκλησιαστικά βιβλία δεν σώθηκαν.

Πάντως το Μοναστήρι αυτό υπενθυμίζει στους προσκυνητές, που ευλαβικά φτάνουν ως εκεί και διαβαίνουν την πόρτα του, ότι η πίστη προς το θεό δεν πρέπει να είναι υπόθεση θεωρητική μόνο.

Είμαστε άξιοι του Χριστού, τον αγαπούμε ειλικρινά, όταν η πίστη μας αυτή εκφράζεται και στη ζωή μας. Όταν την επιβεβαιώνουν τα έργα μας. 

Εκείνο, που σήμερα έχουμε περισσότερο ανάγκη, εκείνο, που απουσιάζει έκδηλα από τις καρδιές μας είναι ο έρωτας του Χριστού, που θα πρέπει να πυρπολεί την ύπαρξή μας.

Εκτιμούμε πως ο Χριστιανισμός μας κοντεύει να γίνει, αν δεν έγινε, μεταφυσική, ηθική, κοινωνική φιλοσοφία, φιλανθρωπία και καλά έργα και κινδυνεύει να παύσει να είναι αγαπητική σχέση και ερωτική κοινωνία του ανθρώπου με το θεό. Μάλλον ζούμε το δράμα ενός ανέραστου Χριστιανισμού.

π. Ηλίας Μάκος