Άλλη μια επιτυχία...

Άλλη μια δημοσιογραφική επιτυχία σημείωσε η μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα στην Ήπειρο, ο "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ" των Ιωαννίνων, ιδιοκτησίας της οικογένειας Κουτσολιόντου, με την εκπροσώπησή της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον συνεργάτη της δημοσιογράφο Γεώργιο Γιαννάκη, ο οποίος υπέβαλε ερώτηση στον Πρωθυπουργό.

Πρόκειται για μια έγκριτη και έγκυρη εφημερίδα, που προβάλλει σοβαρά τα γεγονότα, με υπεύθυνο δημόσιο λόγο, επαινώντας, όταν χρειάζεται, και ελέγχοντας, όταν πάλι χρειάζεται.

Έγραψε σχετικά ο " ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ": 

"Άλλο ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γειτονική Αλβανία για σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης που παραχώρησε από τη ΔΕΘ.

Αφορμή αποτέλεσε σχετική ερώτηση που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό ο απεσταλμένος του «Π.Λ.» Γιώργος Γιαννάκης λαμβάνοντας αφορμή από την πρόσφατη αποφυλάκιση του αδίκως έγκλειστου επί 16 μήνες Φρέντη Μπελέρη στις φυλακές των Τιράνων. Κατά τα άλλα, ελάχιστες αναφορές έγιναν στα εθνικά μας θέματα, με τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει ζητήματα όπως η ακρίβεια, το σχέδιο της Κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΣΥ και για αντιμετώπιση του έντονου στεγαστικού προβλήματος στη χώρα. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σάββατο στο Βελλίδειο παρουσίασε μία δέσμη 45 μέτρων μέσω των οποίων ενισχύονται πολλές διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού και επαγγελματικοί κλάδοι. 

Μητσοτάκης στον «Π.Λ.»

«Θέλουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Σ’ αυτούς τους γείτονες συμπεριλαμβάνεται και η Αλβανία. Περάσαμε ένα δύσκολο διάστημα, δεν θα μιλήσω αναλυτικά για την υπόθεση Μπελέρη. Θέλω όμως να εκφράσω την ικανοποίησή μου που τελείωσε αυτή η περιπέτεια του Φρέντη Μπελέρη, η οποία ήταν τελείως άδικη και αχρείαστη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός απαντώντας χθες το μεσημέρι στον Γιώργο Γιαννάκη. Ο απεσταλμένος του «Π.Λ.» στη ΔΕΘ ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ποιες είναι σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία έπειτα από την περιπέτεια του Φρέντη Μπελέρη, αναφέροντας πως ο Έντι Ράμα έκανε λόγο πρόσφατα για σχέσεις στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μήνυμα προς Αλβανία

Συνεχίζοντας πάντως ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γειτονική χώρα αναφορικά με την ανάγκη σεβασμού από την πλευρά της της Ελληνικής Μειονότητας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής χαρακτηριστικά: «Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, οι σχέσεις της Ελλάδος με την Αλβανία, που θέλουμε να είναι πολύ καλές, περνούν μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Το ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων δεν έφυγε ποτέ από την ατζέντα. Θα επανέλθει και αυτό που θέλουμε να κάνουμε και με τη βοήθεια του Φρ. Μπελέρη στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι τα περιουσιακά δικαιώματα των ομοεθνών μας στην Αλβανία γίνονται απολύτως σεβαστά. Αυτό είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει η Αλβανία να προχωρά στον ευρωπαϊκό της δρόμο». 

«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση…»

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κούραση στην κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης αφού ο «ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φάση αφασίας και το ΠΑΣΟΚ λέει όχι σε όλα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα δεν πρόκειται να περάσει ξανά περίοδο λιτότητας και εποχές εποπτείας», υποσχέθηκε, ενώ με αυστηρό τρόπο ζήτησε να μην υπάρξει τώρα συζήτηση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που θα γίνει τον Ιανουάριο.

Αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της ακρίβειας λέγοντας πως απασχολεί δίκαια τους πολίτες και τόνισε ότι «η στήριξη του εισοδήματος είναι η καλύτερη άμυνα απέναντί της». 

Όπως και στην προχθεσινή ομιλία, ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο ζήτημα των μισθών, υποσχόμενος αύξησή τους, με τον κατώτατο μισθό να φτάνει στα 950 ευρώ. Μάλιστα, σημείωσε ότι θέλει η κυβέρνησή του, που θα επιδιώξει να ολοκληρώσει την τετραετία, να κριθεί από αυτόν τον στόχο, καθώς και από τον στόχο της ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Βασικός στόχος το ΕΣΥ

Ειδικά για το ΕΣΥ, σημείωσε πως «παρά τις δυσκολίες ανταποκρίθηκε στην πανδημία», ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι αλλαγές έμειναν πίσω λόγω του κορονοϊού. «Είναι ανάγκη να επιταχύνουμε τις δραστικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ», σημείωσε, προσθέτοντας πως «έχουν ήδη αυξηθεί οι μισθοί των γιατρών». Στη συνέχεια μίλησε ξανά για το πλαίσιο ελκυστικών κινήτρων στους γιατρούς για παραμεθόριες περιοχές και υποσχέθηκε ότι έρχονται προσλήψεις τραυματιοφορέων. «Υπάρχει μια πλευρά του ΕΣΥ που δεν αναδεικνύεται και είναι η ποιότητα που προσφέρεται. Υπάρχουν πολλοί που μένουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που τους παρέχονται», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.

Στεγαστικό - ενέργεια

«Για όσους νοικιάζουν το ενοίκιο είναι μεγάλο πρόβλημα», παραδέχθηκε ερωτηθείς για το στεγαστικό στη χώρα και μίλησε για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2», το οποίο θα είναι στα δύο δισ. ευρώ για τους πολίτες κάτω των 50 ετών. «Θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορέσουν να αποκτήσουν σπίτι για αυτό στηρίζουμε τα στεγαστικά δάνεια», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. 

Παράλληλα, χαρακτήρισε οικονομική αναγκαιότητα την πράσινη μετάβαση, απαντώντας σε ερώτηση για το ενεργειακό και ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. «Θα πάρουμε τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας και θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές», υποσχέθηκε.

Κατά τα άλλα, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν «θέλει να βγει στη σύνταξη μετά το 2027», δεν σκέφτεται να μεταπηδήσει σε άλλη θέση στην Ευρώπη, ενώ έστειλε και εσωκομματικά μηνύματα χαρακτηρίζοντας μειοψηφία όσους κάνουν κριτική στις επιδόσεις της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, «είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμα για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες». 

Δέσμη με 45 μέτρα

Εξάλλου, κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μία δέσμη 45 μέτρων που καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο. Μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό ότι μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ενώ αυξάνονται από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από δύο εκατ. συντάξεις. Παράλληλα, αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα, ενώ τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως 200 ευρώ. 

Ενισχύσεις θα λάβουν επίσης οι δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις.

Στον τομέα της Υγείας ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα, ενώ θα δοθεί πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους γιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές. Παράλληλα, υποσχέθηκε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σχολεία, τρίτεκνοι, αγρότες

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ακόμα νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων, κατάργηση πλήρως του Τέλους Επιτηδεύματος, μείωση του ελάχιστου φορολογητέου ποσού των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενίσχυση των επιδομάτων προς νέους γονείς, σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών, αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας.

Επίσης, υποσχέθηκε μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, θεσμοθέτηση ευέλικτου συστήματος διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, πρόγραμμα για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια. 

Μέριμνα για τη στέγη

Τέλος για τη στέγη, εκτός από την έναρξη του Προγράμματος «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεσμεύθηκε για Πρόγραμμα 400 εκατ. για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών, απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση, αύξηση κατά 20% στην έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες, ενώ είπε πως όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές".