ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Με κατάνυξη και μεγάλη συμμετοχή πιστών εορτάστηκε η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Στους ναούς της Μητροπόλεως Παραμυθίας οι πιστοί εόρτασαν με μαζική συμμετοχή την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, που είναι σύμβολο θυσίας, αλλά και νίκης σε αγώνες ευγενικούς. 

Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων ιερούργησε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου Παραμυθίας, όπου  χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον διάκονο π. Ματθαίο.

Υψώθηκε ο Σταυρός του Κυρίου μέσα στα ευωδιαστά λουλούδια για προσκύνηση. Όπως υψώθηκε, μετά την εύρεσή του από την αγία Ελένη, στο ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα (335 μ. Χ.), με ατμόσφαιρα χαράς και ιερού ενθουσιασμού. 

Οι πιστοί, παρακολουθώντας την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, έστω και για λίγες στιγμές σίγησε μέσα τους κάθε άλλη σκέψη και αφοσιώθηκαν στο «πανσεβάσμιο Ξύλο», ομολογώντας όσα του οφείλουν.

Και είδαν με της ψυχής τους τα μάτια τους τον Χριστό να καρφώνεται πάνω στον Σταυρό, αλλά και μάρτυρες μάρτυρες να καίγονται σαν λαμπάδες. Να κατακρεουργούνται σαν τα πρόβατα. Και ξαφνικά παρέλασε μπροστά τους μια νικηφόρα στρατιά αγωνιστών με λάβαρο το Σταυρό.

Και άκουσαν με τα αυτιά της ψυχής τους να βγαίνει από μέσα τους μια βαθιά φωνή: «Σταυρέ, βοηθήσέ με».

Και προσπάθησαν να μετρήσουν πόσες φορές τους βοήθησε ο Σταυρός του Κυρίου. Αλλά σταμάτησαν το μέτρημα, γιατί ήταν αμέτρητες οι φορές. Μέσα στα αφρισμένα κύματα της ζωής, όταν προς αυτόν σήκωσαν τα βλέμματά τους, έλαβαν ενίσχυση.

Και αποφάσισαν, ναι το αποφάσισαν, να είναι ο βίος τους ένας συνεχής ύμνος στο Σταυρό της αγάπης.

Και σήμερα και τώρα και πάντα να "υψώνουμε" τον Σταυρό του Κυρίου, ώστε να απαλλαγούμε από ό,τι κίβδηλο και να "φουσκώσει" το χριστιανικό στήθος μας από λόγους και πράξεις αγάπης, παράκλησης, πίστης κι ελπίδας. 

Τότε το πρόσωπο της ζωής θα μας χαμογελάσει αγιασμένο, βρίσκοντας την πηγή της χαράς του. 

π. Ηλίας Μάκος