Ένα όμορφο λεύκωμα από μια εξαιρετική δημιουργό

Σε επιμέλεια της διαλεχτής φιλολόγου, με μεγάλη συμβολή στην ιστορική έρευνα, Μαίρης Κωστή, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα φωτογραφικό άλμπουμ για το Μέτσοβο, που εξέδωσε ο δήμος Μετσόβου.

Οι εικόνες, που περιλαμβάνονται, οι οποίες αποθανατίστηκαν από το φωτογραφικό φακό της κ. Κωστή,  που ξεδίπλωσε αβίαστα το καλλιτεχνικό της ταλέντο στη λήψη στιγμιότυπων,  καλύπτουν μια χρονική πτυχή σαράντα περίπου χρόνων κι έχουν μεγάλη ποικιλία. 

Τοπία, άνθρωποι, γεγονότα, πανηγύρια, υφαντά, εκκλησιαστικά κειμήλια, οικήματα, μνημεία, γλυπτά, ξυλόγλυπτα, προτομές παραδοσιακές φορεσιές, κοινωνική ζωή, καθημερινότητα, έθιμα, πανηγύρια, έργα ζωγραφικής, τοπικά προϊόντα και επαγγέλματα, γκλίτσες, ναοί και μοναστήρια, παρελαύνουν μέσα από τις φωτογραφίες και σε μεταφέρουν στο παραδοσιακό Μέτσοβο του χθες και του σήμερα και σε κάνουν συμμέτοχο της ανάλαφρης κι ελκυστικής ζωής του.

Ερασιτέχνης φωτογράφος δηλώνει η κ. Κωστή, ωστόσο η δουλειά της έχει τέτοια ποιότητα, που το υλικό, το οποίο διασώζει, παρουσιάζει αρτιότητα και ολοκλήρωση. 

Αν αναλογιστούμε την έκφραση "μια εικόνα, χίλιες λέξεις", το λεύκωμα αυτό, το οποίο είναι αφιερωμένο στους ευεργέτες του Μετσόβου και στον Ευάγγελο Αβέρωφ, αν και δεν έχει κείμενα, παρά μόνο στην αρχή ένα ευχαριστήριο της δημάρχου Μετσόβου Μαρίας-Χριστίνας Αβέρωφ, καθώς κι ένα ιστορικό κι ένα εισαγωγικό σημείωμα από την Μαίρη Κωστή, ξετυλίγει χιλιάδες λέξεις, που μεταφέρουν και περιγράφουν εύγλωττα άπειρα μηνύματα και σκιρτήματα μέσα από τις 160 φωτογραφίες. 

Το λεύκωμα αυτό αποτελεί μια πηγή μεγάλου κάλλους, φωτεινή και διάφανη, μακριά από κάθε εξωραϊσμένη αλλοτρίωση, αποκαλύπτοντας και την καθαρή ψυχική διάθεση της δημιουργού με αυτό, που καταπιάνεται. 

Η φωτογραφική περιπλάνηση της κ. Κωστή στο Μέτσοβο, είναι τόσο ουσιαστική και βαθιά, που εμφανίζεται σαν εντατική αναζήτηση και πρόταση "μεθόδου ζωής", ξεπερνώντας κάθε ανθρώπινη θαμπότητα και κλειστότητα. Και αυτή είναι η επιτυχία της. 

Ακολουθώντας μια κεντρομόλο δύναμη, κατορθώνει η ψυχρότητα και η ακινησία της εικόνας να μεταβάλλεται σε συναισθηματικότητα και κίνηση και  να  διαχέει ένα φως.

Η κ. Κωστή όχι μόνο αποδεικνύει φωτογραφικά τη δυναμική και την εξελικτική πορεία του Μετσόβου, αλλά και δικαιώνει αναντίρρητα τους αγώνες των Μετσοβιτών για την ανάδειξη του τόπου τους και παρουσιάζει τη δημιουργική τους πλευρά. 

Μεταβάλλει σε οίστρο ζωής τις φωτογραφίες, που έχουν τόσο ενδιαφέρον, ώστε τις κοιτάει και τις ξανακοιτάει κανείς, λες και δεν θέλει να ξεκολλήσει από πάνω τους, με ισχυρό παλμό καρδιάς, γιατί είναι ζωηρά όχι μόνο τα χρώματά τους, αλλά και τα νοήματά τους. 

π. Ηλίας Μάκος