ΦΙΛΙΑΤΕΣ: Τρισάγιο στους νεκρούς...

Αποτίθηκε και φέτος, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, φόρος τιμής για τους νεκρούς στρατιώτες της Μουργκάνας κατά τον εμφύλιο πόλεμο. 

Με το μήνυμα "ναι στη συγγνώμη, όχι στη λησμονιά", έγινε, λιτά και απέριττα,  στον Τσαμαντά,  η επετειακή εκδήλωση για τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες του εθνικού στρατού, οι οποίοι έπεσαν  μαχόμενοι στη Μουργκάνα κατά τις επιχειρήσεις 1946-1949. 

Εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, όπου και κατατέθηκαν στεφάνια   από εκπροσώπους απόστρατων, αντιστασιακών και πατριωτικών οργανώσεων ανά τη χώρα. 

Στον πανηγυρικό της ημέρας από το Θεσσαλονικιό δημοσιογράφο Διονύση Βουλγαρόπουλο, που εδώ και πολλά χρόνια δε λείπει ποτέ από τη Μουργκάνα, εξιστορήθηκαν με ακρίβεια τα γεγονότα εκείνης της μαύρης περιόδου.

Τόνισε ότι το αίμα, που χύθηκε, είναι η δύναμη για να στεριωθεί μια καθαρή, θεραπευμένη από τη μούχλα, ξανανιωμένη και δημιουργική Ελλάδα. 

Ανέφερε ακόμη ότι τη θυσία των παλικαριών οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε με όλη μας την ψυχή, χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς καμία επιφύλαξη. Γιατί, ακριβώς η αναγνώριση αυτή μπορεί να είναι το θεμέλιο για μια καινούργια ζωή, για μια καινούργια πατρίδα.  

Και το καταστάλαγμα της παρέμβασής του ήταν ότι αποτελεί οφειλόμενο χρέος της Πολιτείας να μην αγνοεί τους θυσιασθέντες για την Πατρίδα, έτσι ώστε να μην ξεριζωθεί η εθνική συνείδηση.   

Να σημειωθεί, όπως επεσήμανε και ο κ. Βουλγαρόπουλος,  ότι 1971 σε μια ασβεσταριά στον Τσαμαντά ανακαλύφθηκε τυχαία ένας σκελετός. Ακολούθησε έρευνα και βγήκαν στην επιφάνεια άλλοι 119 σκελετοί δεμένοι με καλώδια και σύρματα και με μια σφαίρα στο κρανίο! Ήταν όλοι Έλληνες στρατιώτες. Αυτή ήταν η τύχη των αιχμαλώτων του 611 Τ.Π. 

Στο σημείο, που βρέθηκαν οι σκελετοί των στρατιωτών του 611 Τ.Π. ανεγέρθηκε το μνημείο, όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία και φροντίδα του δραστήριου προέδρου του Σωματείου "Οι Φίλοι του Στρατού Φιλιατών",  όσοι  θέλουν να ανάψουν ένα κεράκι ευγνωμοσύνης στους πεσόντες. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ" κ. Οικονόμου, επεσήμανε ότι "δεν θα σταματήσουμε να αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους υπέρ της πατρίδος νεκρούς". 

Το μνημείο της Μουργκάνας είχε υποστεί ζημιές από την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου, αλλά ανακαινίστηκε με χρήματα του Γρηγόρη Βρακά από τον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών. 

Οι μαύρες σελίδες για την πατρίδα μας πρέπει να αποτελέσουν αφορμή και εφαλτήριο για εθνική ενότητα και σύμπνοια, ώστε ενωμένοι οι Έλληνες να πορευθούμε στους δύσκολους και επικίνδυνους και ύποπτους καιρούς, που διανύουμε.

Δεν θα αρνηθούμε, βέβαια, το παρελθόμας, αλλά με μια ψυχή, οφείλουμε και αξίζει να προχωρήσουμε μπροστά. 

Η. Μ.