Προσελκύει νέους...

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα προσελκύει νέους απ' όλη την Αλβανία                                                 

Η Σχολή Βυζαντινής 
Μουσικής στα Τίρανα, που ίδρυσε  ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, σε μια προσπάθεια νέοι κυρίως άνθρωποι να πλαισιώσουν τα αναλόγια των ναών, προσελκύει νέους απ' ολόκληρη την Αλβανία.


Η Σχολή διαθέτει το δικό της εκπαιδευτικό προσωπικό, ειδικευμένο στους τομείς της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Θεολογίας.

Το διετές πρόγραμμα διδασκαλίας  πραγματοποιείται το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο «Θαβώρ», στα Τίρανα. Αυτό το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει εξαιρετικά θεωρία και πρακτική σε 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η φοίτηση, διαμονή και διατροφή των σπουδαστών είναι δωρεάν

Σε αυτή τη Σχολή ευπρόσδεκτοι γίνονται όλοι όσοι έχουν μουσική ικανότητα (φωνή και μουσικό αυτί), που είναι άνω των 18 ετών και επιθυμούν να έρθουν πιο κοντά στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας.
.
Η φοίτηση, διαμονή και διατροφή των σπουδαστών είναι δωρεάν και τα μαθήματα γίνονται 4 ώρες καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Η βυζαντινή μουσική εξαπλώθηκε και καλλιεργήθηκε στα βάθη των αιώνων και στην Αλβανία σώζεται χειρόγραφος μουσικός κώδικας από τον Ιωάννη Κουκουζέλη του 1292!

Είναι σημαντική αυτή η προσπάθεια σε μια χώρα, που πρώτον, για πολλά χρόνια βασανίστηκε από την «τρέλα» του αθεϊσμού, και «δεύτερον, είναι ένα πολυθρησκευτικό ψηφιδωτό. Και αυτό, γιατί η ψαλμωδία είναι μια πρόσκληση να ζήσουμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Είναι μια ώθηση να ανταποκριθούμε στην αγάπη του Θεού, ακολουθώντας μια ζωή θεάρεστη, ώστε ο Θεός να γίνει για τον καθένα μας προσωπικός, ο μοναδικός και αληθινός Σωτήρας και Λυτρωτής μας.

Η ψαλμωδία είναι τρόπος επικοινωνίας με το Θεό, την Παναγία και τους Αγίους, αλλά και τρόπος έκφρασης ευχαριστιών και δοξολογίας.

Οι νέοι στην Αλβανία, που προσέρχονται στα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, στην ουσία αναζητούν το Χριστό και θέλουν να συνδεθούν στενά μαζί Του. Πρόκειται για πρόσωπα, που ψάχνουν την Αλήθεια, που κουράστηκαν από την ψευτιά του κόσμου, που άδειασε η ζωή τους από νόημα και σκοπό.

Άνθρωποι, που θέλουν, που επιθυμούν το γνήσιο, το καθαρό. Μέσω της υμνολογίας επιχειρούν να ζεστάνουν την καρδιά τους με την αγάπη.

Οι ύμνοι της Εκκλησίας μας αποτελούν γι' αυτούς μια καλή ευκαιρία να δίνουν μαρτυρία πίστης για το Χριστό και ασυμβίβαστης εμμονής στην Ορθοδοξία, μέσα σ' αυτόν τον αποστατημένο κόσμο της εποχής μας.

π. Ηλίας Μάκος