Ριγμένοι ξανά οι κάτοικοι χωριών... Του Κώστα Αγόρη

Με νέα ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος αλλάζει ο τρόπος κατανομής του ειδικού τέλους ΑΠΕ, το οποίο μέχρι τώρα πήγαινε κατά βάση στους μόνιμους κατοίκους των περιοχών όπου υπάρχουν πράσινες υποδομές παραγωγής ενέργειας. 

Στο εξής θα το μοιράζονται ισόποσα με τους απόδημους συντοπίτες τους, οι οποίοι ζουν μόνιμα μακριά, κυρίως σε αστικά κέντρα! 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν έχει λογική βάση, επηρεάζει εκατοντάδες οικογένειες των Δήμων Ζίτσας, Πωγωνίου, Κόνιτσας κλπ., οι οποίοι είχαν μία σημαντική ελάφρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού χάρη στους σταθμούς ΑΠΕ που λειτουργούν κοντά τους. Αποτελεί λοιπόν  κατάφωρη αδικία σε βάρος τους όπως επισημαίνει, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.

Ο ίδιος με επιστολή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζητάει να επανεξετάσουν την επίμαχη απόφαση, ενώ το ζήτημα συζητήθηκε και στην Επιτροπή Ενέργειας της Κ.Ε.Δ.Ε. με τα μέλη της να συμφωνούν ότι πρόκειται περί αδικίας. 

Ωφελούνταν οι μόνιμοι

Περισσότερες από 500 οικογένειες του Δήμου Ζίτσας, μόνιμοι κάτοικοι χωριών, επωφελούνταν μέχρι πρόσφατα από τον επιμερισμό του ειδικού τέλους ΑΠΕ, καθώς στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί σταθμοί όπως το Υδροηλεκτρικό Κληματιάς, το Αιολικό Πάρκο στον Κασιδιάρη, αλλά και φωτοβολταϊκά. Πρόκειται για κατοίκους οικισμών όπως η Κληματιά, η Παλιουρή, η Αετόπετρα, το Βασιλόπουλο, το Καστρί, το Δεσποτικό κ.α..

Όπως αποδιδόταν μέχρι πρόσφατα το τέλος, αποτελούσε μία καλή ανταποδοτική παροχή στους μόνιμους κατοίκους, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του (70%) διανέμονταν αποκλειστικά σε όσους είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού, ενώ το υπόλοιπο 30% επέστρεφε σε όλα ανεξαιρέτως τα ρολόγια του κάθε χωριού, δηλαδή και στους μόνιμους και στους απόδημους που έχουν εκ των πραγμάτων χαμηλές καταναλώσεις, αφού στις ιδιαίτερες πατρίδες τους μένουν μόνο για λίγες εβδομάδες το χρόνο. 

Ο Μιχάλης Πλιάκος

«Η βοήθεια από το ειδικό τέλος ΑΠΕ είναι σημαντική για τους μόνιμους κατοίκους των χωριών του Δήμου μας, αφού στην ουσία μέχρι τώρα δεν πλήρωναν καθόλου ρεύμα το οποίο αποτελεί ένα σταθερό έξοδο για κάθε νοικοκυριό», ανέφερε χθες ο Μιχάλης Πλιάκος, προσθέτοντας πως είναι άδικο εκείνος που διαμένει μόνιμα σε ένα ορεινό χωριό και καταναλώνει ένα συγκεκριμένο αριθμό από μεγαβατώρες να λαμβάνει ισόποση επιταγή με εκείνον που καταναλώνει υποπολλαπλάσιες, καθώς έχει αλλού την οικογενειακή του εστία. 

«Το περίεργο είναι πως η συγκεκριμένη ΚΥΑ βγήκε στις 22 Αυγούστου. Απορώ γιατί το έκαναν έτσι και δεν το άφησαν να το περάσουν τώρα μέσω του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας που θα βγει σε διαβούλευση», σημείωσε ο Δήμαρχος ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε., και την ενημέρωσε σχετικά. Όπως δε είπε, όλα τα μέλη της Επιτροπής της Κ.Ε.Δ.Ε. εξέφρασαν την ίδια άποψη, πως το ειδικό τέλος ΑΠΕ αποτελούσε μία καλή βοήθεια για τους εναπομείναντες κατοίκους της υπαίθρου. «Προσπαθούμε να αλλάξουμε την απόφαση αυτή και να επαναφέρουμε τα παλιά δεδομένα προς όφελος των μόνιμων κατοίκων της υπαίθρου», κατέληξε ο κ. Πλιάκος.

Επιστολή σε Υπουργούς

Στην επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο Δήμαρχος Ζίτσας εξηγεί ότι η αλλαγή που επήλθε στην κατανομή του ειδικού τέλους ΑΠΕ αδικεί τους μόνιμους κατοίκους των χωριών και ζητάει την επανεξέταση του θέματος. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα ακόλουθα: 

«Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/Δ Α.Π.Ε.ΕΚ/86389/2479/22-08-2024 (ΦΕΚ4844Β΄) ΚΥΑ «Επιμερισμός ειδικού τέλους σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Υβριδικοί σταθμοί, σύμφωνα με το άρθρο 87 του Ν. 4964/2022», μεταξύ άλλων, αλλάζει ο τρόπος που αποδίδεται στους δικαιούχους το τέλος που καταβάλουν οι Α.Π.Ε. υπέρ των οικιακών καταναλωτών σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την  παράγραφο 2 του Άρθρου 6 «το ετήσιο Συνολικό Ποσό Πίστωσης της κάθε Κοινότητας (ΣΠΠ.Κ) αποδίδεται σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με την περίοδο που έχουν ενεργή σύνδεση».

Με την εν λόγω παράγραφο δεν υπολογίζεται  καθόλου η περίοδος  κατανάλωσης όπως ίσχυε έως σήμερα με την προηγούμενη Κ.Υ.Α. σύμφωνα με την οποία το ποσό επιμεριζόταν ισόποσα κατά 30% και το υπόλοιπο70% με βάσει την κατανάλωση. Από τα παραπάνω, εκτιμούμε πως το προηγούμενο καθεστώς που εφαρμόστηκε για την απόδοση του τέλους μέχρι και για το 2022 έδινε κίνητρα και αποτελούσε οικονομική «ανάσα» για τους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους ειδικά ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπου είναι εγκατεστημένες Α.Π.Ε. (ανεμογεννήτριες, μικρά υδροηλεκτρικά).

Οι άνθρωποι αυτοί στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, στις περισσότερες των περιπτώσεων  «φυλάνε Θερμοπύλες» και για το λόγο αυτό η πολιτεία θα πρέπει με κάθε τρόπο να τους ενισχύει και να δίνει κίνητρα για την παραμονή τους στα χωριά που μέρα με την ημέρα ερημώνουν. Έτσι, θεωρούμε πως θα πρέπει να επανεξετάσετε την απόφασή σας με στόχο να ενισχύονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν σταθμοί Α.Π.Ε. και Υβριδικοί Σταθμοί».