Μια ακόμη δωρεά οργάνων 19χρονου στην Ήπειρο - Του Κώστα Αγόρη

Η δωρεά οργάνων εγκεφαλικά νεκρών συνανθρώπων μας είναι ύψιστη πράξη αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Μέσω δε των μεταμοσχεύσεων που ακολουθούν, εκατοντάδες βαριά ασθενείς κερδίζουν κάθε χρόνο στη χώρα μας πίσω τη ζωή τους. 

Η πορεία όσον αφορά στον αριθμό των δοτών είναι ανοδική τελευταία στην Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει έτσι, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννενα με αφορμή την 16η Ηπατο – Γαστρεντερολογική Εκδήλωση που διεξάγεται στην πόλη. 

Μάλιστα, η παρουσία του συνέπεσε με την ανακοίνωση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της δωρεάς οργάνων του 19χρονου, ο οποίος είχε αυτοπυροβοληθεί πριν από μερικές εβδομάδες. Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Μ. δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα του ΕΣΥ που θέτουν πρακτικά εμπόδια στις μεταμοσχεύσεις, ενώ εξήρε τον καίριο ρόλο που παίζουν οι τοπικοί συντονιστές. 

Μία ακόμη δωρεά

Μία ακόμη δωρεά οργάνων, από τις αρκετές που έχουν γίνει φέτος, καταγράφηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Πρόκειται για τα όργανα του 19χρονου νέου, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε πριν λίγες εβδομάδες στο σπίτι της γιαγιάς του και έκτοτε νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν.Ι.. Ο άτυχος νεαρός άφησε την τελευταία του πνοή χθες το πρωί και η οικογένειά του πρόσφερε τους νεφρούς και το ήπαρ του χαρίζοντας έτσι κυριολεκτικά ένα δώρο ζωής σε βαριά ασθενείς συνανθρώπους μας. Τα όργανα του 19χρονου ταξίδεψαν άμεσα στην Αθήνα, καθώς έχουν βρεθεί συμβατοί λήπτες και θα προχωρήσουν οι μεταμοσχεύσεις.

Η Διοίκηση Π.Γ.Ν.Ι.

Την είδηση για τη δωρεά οργάνων και την επιτυχή λήψη τους έκανε γνωστή χθες το πρωί η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του δότη «για το μεγάλο δώρο να προσφέρουν ζωή σε συνανθρώπους μας με τη δωρεά των οργάνων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς και στους συντονιστές μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου, το προσωπικό της ΜΕΘ και τη χειρουργική ομάδα λήψης των οργάνων, οι οποίοι διεκπεραίωσαν το δύσκολο αυτό έργο, υπό το συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. 

Ανοδική η πορεία

«Έχουμε να διανύσουμε πολύ μεγάλο δρόμο στις μεταμοσχεύσεις οργάνων», ανέφερε χθες από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Μ. καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, η παρουσία του οποίου στην πόλη μας έτυχε να συμπέσει με την ανακοίνωση για τη λήψη οργάνων του 19χρονου στο Π.Γ.Ν.Ι.. Πρόσθεσε δε πως «έχουμε ξεκινήσει μία οργανωμένη προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση και τα σημάδια είναι καλά. Υπάρχει μία σταθερή ανοδική πορεία με αύξηση των δοτών για τρεις διαδοχικές χρονιές, μέχρι και το 2023, γεγονός που δεν είναι τυχαίο και φαίνεται πως και η φετινή θα είναι επίσης ανοδική σε αριθμό δοτών οργάνων».

«Τρύπες» στο σύστημα

Παρόλα αυτά, τόνισε πως «αυτό δεν φτάνει για να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας. Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και από πλευράς ενημέρωσης του κοινού, αλλά και προς την κατεύθυνση οργάνωσης του συστήματος». Ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο, ο κ. Παπαθεοδωρίδης είπε με έμφαση πως «όσο και αν ενημερωθούν οι πολίτες, ακόμη και αν είχαμε το 100% της προσφοράς οργάνων από ανθρώπους που χάνονται με εγκεφαλικό θάνατο, αν το σύστημα δεν είναι οργανωμένο, αυτοί οι δυνητικοί δότες τελικά θα χαθούν. Σ’ αυτό κυρίως πάσχουμε στην Ελλάδα και όχι στη γνώμη του κοινού που κατά κύριο λόγο είναι θετική για τις μεταμοσχεύσεις».

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Μ. σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πολλά εξαρτώνται και από την εμπειρία των ασθενών και των συγγενών τους. «Αν το σύστημα υγείας τον ταλαιπωρήσει έναν ασθενή, οι συγγενείς του ακόμα και αν είναι γενικότερα θετικοί στη δωρεά οργάνων, όταν τους ζητηθεί η συγκατάθεση ενδέχεται να μη συναινέσουν», σημείωσε.

Λείπει προσωπικό

Παράλληλα, ο κ. Παπαθεοδωρίδης αναφέρθηκε στις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα στη χώρα μας η δωρεά οργάνων, μία διαδικασία που απαιτεί συντονισμό πολλών ανθρώπων και φορέων και έξτρα δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο καθώς, όπως είπε, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στις ΜΕΘ, οι γιατροί των οποίων είναι συνήθως εξαντλημένοι και αυτό ενδέχεται να τους οδηγεί ακόμα και στο να μη δηλώνουν  συγκατάθεση δωρεάς. Εξάλλου και οι μονάδες μεταμόσχευσης πάσχουν από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Όταν αυξήσουμε τους δότες όπως ήδη κάνουμε, θα φανεί η ανεπάρκεια των μεταμοσχευτικών μονάδων που τώρα δεν φαίνεται επειδή έχουμε λίγους δότες και ενδέχεται να καταρρεύσει το σύστημα», ξεκαθάρισε.

Καίριοι οι συντονιστές 

Πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για περισσότερες δωρεές οργάνων έχουν παίξει οι συντονιστές που ο Ε.Ο.Μ. έχει τοποθετήσει σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Συντονίστρια  μεταμοσχεύσεων υπάρχει και στα Γιάννενα, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού να σημειώνει πως όπου τοποθετήθηκαν διπλασίασαν στα Νοσοκομεία τους, τους αριθμούς των δοτών σε σχέση με τους μέσους όρους των προηγούμενων ετών. «Έτσι, πείσαμε το υπουργείο Υγείας ότι ο συγκεκριμένος θεσμός δουλεύει και μας έδωσε χρηματοδότηση, προκειμένου να προσλάβουμε 20 καινούριους συντονιστές που θα απλωθούν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας», σημείωσε ο κ. Παπαθεοδωρίδης. 

Στο μεταξύ, η χώρα μας αποκτά το πρώτο Μεταμοσχευτικό της Κέντρο, έργο του Ωνάσειου Ιδρύματος, με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Μ. να επισημαίνει χθες πως το νέο αυτό Κέντρο, το οποίο θα εγκαινιαστεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, θα δώσει καινούρια ώθηση στη προσπάθεια που γίνεται για αύξηση της δωρεάς οργάνων και κατά συνέπεια των μεταμοσχεύσεων. 

Αναφορά έκανε επίσης και στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η χώρα μας με την Κύπρο, λέγοντας ότι ανοίγονται προοπτικές για μεταμοσχεύσεις νεφρού μέσα από ειδικά ζευγάρια ζώντων δοτών, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε Κύπριους ασθενείς να έρχονται εδώ για μεταμοσχεύσεις πνεύμονα. 

Σημαντική συνάντηση

Καταλήγοντας, σημαντική συνάντηση τόσο για τη Βορειοδυτική Ελλάδα, όσο και γενικότερα για τον επιστημονικό χώρο χαρακτήρισε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, την 16η Ηπατο – Γαστρεντερολογική Εκδήλωση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στα Γιάννενα. Όπως είπε, στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που διοργανώνεται από την Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έρχονται επιστήμονες από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να μεταφέρουν τη νέα γνώση, τις ιατρικές εξελίξεις του κλάδου που δεν σταματούν ποτέ και να εκπαιδεύσουν όχι μόνο τους συναδέλφους τους, αλλάκαι όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.