ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: 1011 άτομα παίρνουν επισιτισιτκή βοήθεια

Τη νέα Προγραμματική περίοδο 2021-2027 συνεχίζεται το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, το πιο γνωστό ως ΤΕΒΑ. Επικεφαλής εταίρος είναι και πάλι  η Περιφέρεια Ηπείρου.

Το ίδιο ίσχυε και για το προηγούμενο ΤΕΒΑ, με τη διαφορά ότι η Περιφέρεια είχε αναλάβει τις διαδικασίες για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ για την Π.Ε. Ιωαννίνων είχε εκχωρηθεί στο Δήμο Ιωαννιτών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανερχόταν σε 4,781 εκατομμύρια ευρώ που απορροφήθηκαν στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη "το νέο ΤΕΒΑ,  για τις τέσσερις πλέον Περιφερειακές Ενότητες- που είναι δεσμευτικό από το Υπουργείο-  έχει προϋπολογισμό  11.638.346,47 €.  Με το νέο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν αριθμητικά περί τους 8.815 ωφελούμενους σε όλη την Ήπειρο ( μέλη οικογενειών και μεμονωμένα άτομα) .

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων οι ωφελούμενοι είναι 3072, στην Π.Ε. Άρτας 2842, στην Π.Ε. Πρέβεζας 1890 και στην Π.Ε. Θεσπρωτία 1011.

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες προεργασίες και διαδικασίες και ήδη δημοσιεύτηκε η διακήρυξη με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 18η Οκτωβρίου 2024.

Προηγήθηκε  σε υπηρεσιακό επίπεδο συνεργασία με όλους τους Δήμους με τους οποίους καθορίστηκαν τα σημεία διανομής, έγινε κατάρτιση των πινάκων διανομής κ.α..

Θέλω επίσης να σημειώσω ότι το τεύχος Διακήρυξης συντάχθηκε και μας απεστάλη από τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος και  ήταν δεσμευτικό για την Περιφέρεια. Και το επισημαίνω γιατί η δική μας πρόταση ήταν να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό και τοπικών επιχειρήσεων, πρόταση που δεν έγινε δεκτή προφανώς σε εφαρμογή των κανονισμών της Ε.Ε..

Εμάς βέβαια δεν μας βρίσκει σύμφωνους και θα επιδιώξουμε μέσω του αναδόχου, που θα είναι ένας για όλα τα προϊόντα, να υπάρξει συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις προκειμένου να προμηθεύεται αγροτικά ή και άλλα προϊόντα.

Η Περιφέρειά μας, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η 5η ή 6η στη χώρα από τις 13 Περιφέρειες που προχώρησε στην ανάρτηση της Διακήρυξης. Θα ήταν ίσως η πρώτη εάν , όπως σας προανέφερα γινόταν δεκτή η αρχική μας Διακήρυξη και όχι το δεσμευτικό σχέδιο της Διαχειριστικής Αρχής ΟΠΕΚΑ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Προς άρση παρεξηγήσεων πρέπει να ενημερώσω ότι δικαιούχοι  των παροχών του Επισιτιστικού Προγράμματος είναι οι συμπολίτες μας που λαμβάνουν το μηνιαίο βοήθημα του  ΕΕΕ( Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), πρώην ΚΕΑ ( Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) .  

Βέβαια ο αριθμός  των δικαιούχων μπορεί να διαφοροποιείται στη διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος, ανάλογα με τον αριθμό που θα προκύπτει από τους δικαιούχους του ΕΕΕ.

Τα στοιχεία αντλούνται κάθε φορά από τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων, μέσω του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειάς.

Πολύ θα θέλαμε να μην υπήρχε αυτή η ανάγκη και να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα της φτώχειας μέσω της εργασίας και της αύξησης των εισοδημάτων. Μέχρι τότε όμως το ΤΕΒΑ προσφέρει μια πολύ μικρή ανάσα σε όσους έχουν ανάγκη στήριξης σε είδη πρώτης ανάγκης. Και από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο όπως πάντα, ώστε να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο".