Με λιτανεία εορτάστηκε η μεγαλομάρτυς Κυριακή...

Με λιτανεία εορτάστηκε η μεγαλομάρτυς Κυριακή στη Ντάρτα Αλβανίας
Του π. Ηλία Μάκου

Με λιτανεία της εικόνας της αγίας Κυριακής πέριξ του ναού κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον ομώνυμο ναό της Ντάρτας Αλβανίας. 

Ιερούργησε ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος, ο οποίος προεξήρχε και της πομπής της λιτανείας. 

Η αγία Κυριακή, όπως και οι άλλοι μάρτυρες, επέμεινε τα βασανιστήρια  και το σκληρό θάνατο με υπομονή καταπληκτική και ελπίδα προς τον Θεό.

Και ακριβώς γι' αυτή την επιμονή της κληρονόμησε την αιώνια ζωή και την επουράνια δόξα από τον πανάγαθο και δίκαιο Θεό. Και είναι παράδειγμα αξιοθαύμαστο και εξόχως διδακτικό. 

Μεγάλη, λοιπόν, και αιώνια θα είναι η ευτυχία, την οποία θα κληρονομήσουν οι εκλεκτοί Χριστιανοί κάθε εποχής, όταν αδικούνται και εξευτελίζονται και ζημιώνονται ποικιλότροπα από ανθρώπους ασεβείς και παρανόμους και ξένους προς τις εντολές Του. Και μένουν ατάραχοι και υπομονετικοί χωρίς να εκδικούνται κανέναν. 

Και μας διδάσκει η αγία Κυριακή ότι όσοι κατά το δυνατόν πέτυχαν την τέλεια αναγέννηση, με την ταπείνωση και τη μετάνοιά τους, αυτοί προσελκύουν άφθονη τη χάρη του Θεού ήδη από την παρούσα ζωή.  

Το ερώτημα, όμως, είναι πόσοι από τους Χριστιανούς είμαστε αναγεννημένοι; Δεν γνωρίζουμε πόσοι, όσοι, όμως, είναι, ξέρουν, που υπάρχει η λύση όλων των προβλημάτων, που υπάρχει η ανάπαυση, η σιγουριά, η ικανοποίηση, η λύση όλων των προβλημάτων της ζωής, των εσωτερικών και των εξωτερικών, των μεγάλων και των δευτερευόντων. Στον Θεό. 

Η ζωή της αρετής, που επέδειξε η μεγαλομάρτυς Κυριακή, είναι πραγματική ελευθερία. 

Μόνος του την εκλέγει ο άνθρωπος, χωρίς να τον βιάσει κανείς.  Μόνος του βλέπει την ορθότητά της, την αξία της, την ωφέλειά της, το μεγαλείο της, τη γενική παρά πάντων εκτίμηση και επιδοκιμασία των ευγενών ψυχών και των τίμιων ανθρώπων και αποφασίζει αυτό το δρόμο να ακολουθήσει.