Λιτή εκδήλωση μνήμης 81 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα...

Του π. Ηλία Μάκου

Ογδόντα ένα  χρόνια συμπληρώθηκαν από το ολοκαύτωμα στο Γρεβενίτι Ζαγορίου το 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές και την Κυριακή 8 Ιουλίου 2024 αποδόθηκε, για μια ακόμη χρονιά, σε μια σεμνή και συγκινητική τελετή, ο οφειλόμενος φόρος τιμής, αναγνώρισης της θυσίας και έκφρασης ευγνωμοσύνης.

Κατά την εκδήλωση, που έχει ανακηρυχθεί από το Δήμο Ζαγορίου «Ημέρα Μνήμης» για τους πεσόντες σ’ ολόκληρο το Ζαγόρι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο εκτελεσθέντων Γρεβενετίου και κατατέθηκαν στεφάνια από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, το δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί, δολοφόνησαν με άγριο τρόπο κατοίκους των χωριών του Ζαγορίου. Συγκλονιστικό είναι το περιστατικό, όπου οι κατακτητές κάρφωσαν πάνω στην ξιφολόγχη ένα αβάπτιστο κοριτσάκι.

Ακόμη στο Γρεβενίτι έκαψαν 295 σπίτια, στα χωριά Ελατοχώρι, Μακρίνο και Λεπτοκαρυά κάηκαν ολοσχερώς όλα τα σπίτια, στη Βοβούσα τα 83 από τα 84 σπίτια στην Δόλιανη τα 132 από τα 135, στην Ελάτη τα 56 από τα 70, στο Τρίστενο τα 138 από τα 154 και στο Φλαμπουράρι τα 85 από τα 92.

Κανένας δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να ξεχάσει το αβάπτιστο κοριτσάκι που οι κατακτητές το πέταξαν στην ξιφολόγχη…

Οι Έλληνες εκείνη τη μαύρη περίοδο, έδωσαν τα χέρια κι έπλεξαν τα χέρια και βάδισαν αδελφωμένα, για να αντιμετωπίσουν την οδυνηρότητα των στιγμών. Οι ψυχές, μέσα στην πείνα και στις εκτελέσεις, είχαν αυτόματα ενωθεί σε μια ψυχή, αλλά μεγάλη, ωραία και φωτεινή.

Μετά, βέβαια, ήλθε ο εμφύλιος σπαραγμός, αλλά η Ελλάδα, στα μαύρα, στα κατάμαυρα κατοχικά χρόνια άντεξε, και έστειλε το μήνυμα της αντίστασης για την ειρήνη παγκοσμίως.