Έφυγε ένας έντιμος και δυναμικός και δωρικός Ηπειρώτης πολιτικός

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ένας έντιμος και δυναμικός και δωρικός Ηπειρώτης πολιτικός, για πολλά χρόνια βουλευτής της Ν.Δ. στα Γιάννινα, ο Ελευθέριος Καλογιάννης. 

Εκλέχτηκε βουλευτής Ιωαννίνων στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 και επανακλέχτηκε άλλες τέσσερις φορές μέχρι το 1993, κάνοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του νομού Ιωαννίνων και προβάλλοντας ανυποχώρητα διεκδικήσεις.

Ο κόσμος τον αγαπούσε, γιατί ήταν απλός, άμεσος και εξυπηρετικός και ο αυθορμητισμός του έδειχνε την αυθεντικότητά του, ενώ η μορφή και η ψυχή του είχαν αξέχαστα χαρακτηριστικά. 

Ως εργολάβος, που ήταν, επιτέλεσε δωρεάν πολλά κοινωφελή έργα σε μικρά και απομακρυσμένα χωριά, αντικαθιστώντας, ουσιαστικά, τον κρατικό μηχανισμό και δίνοντας άμεση λύση σε προβλήματα.

Θα μείνει στις μνήμες όλων για την ευθύτητά του και τον πολυτάλαντο χαρακτήρα του. 

Το 2004 εξέδωσε το βιβλίο "Η Οδύσσειά μου",  που είναι, ουσιαστικά, αυτοβιογραφικό. Εκτός από τη ζωή του, ξεκίνησε πάμφτωχος και κατάφερε με μόχθο να δημιουργηθεί, και την πολιτική του σταδιοδρομία,  όπου διακρίθηκε για τη μαχητικότητά του, περιγράφει νοσταλγικά και κάποια από τα ταξίδια του.

Τώρα ήρθε η ώρα του τελευταίου ταξιδιού του, χωρίς επιστροφή αυτή τη φορά, προς τον ουρανό, όπου είμαστε σίγουροι ότι θα διατηρήσει την ίδια γλυκιά και ακόμη γλυκύτερη γεύση των επίγειων ταξιδιών του,  ωστόσο  το   αποτύπωμά του θα είναι πάντοτε ισχυρό και θα θυμίζει ότι η παρουσία του δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη απ' αυτό τον κόσμο.

Η. Μ.