Έξι γυναίκες με εξαιρετικές φωνές τραγούδησαν Ηπειρώτικα...

Συναυλία παραδοσιακής Ηπειρώτικης μουσικής πραγματοποίησε το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής  στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ.

Στη συναυλία με τίτλο «Έξι γυναίκες τραγουδούν Ηπειρώτικα» εμφανίστηκαν μόνο ερμηνεύτριες, γεγονός που την έκανε πολύ ιδιαίτερη, δίνοντας στα παραδοσιακά τραγούδια την πινελιά, που δεν είχαν. 

Τραγούδησαν  οι Διαλεχτή, Φαίδρα Διαμάντη, Κωνσταντίνα Καράμπα, Ηλέκτρα Ξέρρα, Κωνσταντίνα Τούνη και Λευκοθέα Φιλιππίδη. Συνοδεύτηκαν από εκλεκτούς οργανοπαίκτες, όπως οι Νίκος Φιλιππίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Τρύφωνας Αναστασίου και Δημήτρης Λαμπάκης – κλαρίνo, Κώστας Φιλιππίδης και Μάριος Τούμπα – λαούτο, Κώστας Κωσταγιώργος και Λάμπρος Τζόκας – βιολί, Γιώργος Ζούμπας – κρουστά και Γιώργος Χαλιλόπουλος – ακορντεόν. Χόρεψαν ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.

Παρουσιάστηκαν σκοποί απ' όλη την Ήπειρο, από το Ζαγόρι, τα Γιάννινα, την Πρέβεζα, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, την Άρτα, τη Δερόπολη, τη Θεσπρωτία, την Κόνιτσα, Σαρακατσάνικα τραγούδια και μελωδίες από το Πωγώνι.

Η συναυλία, η οποία είχε την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, τόνισε τη συμβολή των γυναικών διαχρονικά στην παραδοσιακή Ηπειρώτικη μουσική. Επί πολλά χρόνια, οι γυναίκες τραγουδούσαν στο σπίτι με τα μοιρολόγια, τα νανουρίσματα, στη δουλειά, αλλά δεν τραγουδούσαν δημόσια. Το τραγούδι στα πανηγύρια και στους γάμους ήταν αποκλειστικό προνόμιο των αντρών.

Αποδόθηκαν εκπληκτικές ερμηνείες παραδοσιακών τραγουδιών, τις οποίες έχουμε συνηθίσει να ακούμε από άντρες, να τις τραγουδάνε γυναίκες με φωνές εξαιρετικές.

Έτσι ξεδιπλώθηκε μια διάσταση της Ηπειρώτικης μουσικής πρωτόγνωρη, που χρειάζεται να μεταλαμπαδευτεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να γίνει το Ηπειρώτικο τραγούδι και προσιτό και αγαπητό.