Κάνει έργο ο δήμαρχος...

Συνέντευξη στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ παραχώρησε ο δήμαρχος Πάργας, Νίκος Ζαχαρίας.

Έναν δήμο σύγχρονο, λειτουργικό και εξωστρεφή, ο οποίος θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους δημότες και τους επισκέπτες του οραματίζεται στο τέλος της θητείας του ο δήμαρχος Πάργας, Νίκος Ζαχαριάς, δίνοντας τώρα έμφαση στην επίλυση των ζητημάτων που ταλαιπωρούν τον δήμο.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του δήμου για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων;

Ο Δήμος Πάργας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο περιλαμβάνει τη μεταφορά των αστικών αποβλήτων μέσω του Σταθμού Μεταφόρτωσης στο Βασιλικό στο εργοστάσιο επεξεργασίας, με μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία ΣΜΑ στα όρια του Δήμου. Ταυτόχρονα, όμως, και την ανακύκλωση σε όλο το εύρος των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα ανακυκλώνεται το γυαλί με τους μπλε κώδωνες, το χαρτί-πλαστικό με τους μπλε κάδους, οι ηλεκτρικές συσκευές, οι συσσωρευτές (μπαταρίες), τα ρούχα και τα τηγανέλαια. Παράλληλα, για τα ογκώδη απορρίμματα, βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης το «πράσινο σημείο», όπως και η σύμβαση για την εναπόθεση σε αδειοδοτημένο χώρο.

Όμως, όλα τα παραπάνω, για να πετύχουν, είναι απαραίτητο οι πολίτες να αποκτήσουν ανάλογη κουλτούρα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Για τον λόγο αυτό, έχουμε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με ημερίδα, καθώς και παρουσίαση επιμορφώσεων στις σχολικές μονάδες.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος;

Δεν θα επικεντρωθούμε, αποκλειστικά, σε ένα πρόβλημα. Τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε κινούνται πάνω σε τρεις άξονες: Ο πρώτος αφορά το ενεργειακό κόστος, που για να αντιμετωπιστεί οφείλουμε να προχωρήσουμε με την ενεργειακή κοινότητα σε αναβάθμιση των αντλιοστασίων, καθώς και με την αξιοποίηση όλων των μέσων και παραμέτρων που περιορίζουν το ενεργειακό κόστος (λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, τηλεμετρία έλεγχο διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης κ.ά.). Ο δεύτερος αφορά αυτό που προαναφέραμε, δηλαδή στα απορρίμματα (αστικά απόβλητα και ογκώδη). Στο παρόν σημείο, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο περιορισμός αυτών, καθώς και η μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης, ελαχιστοποιούν το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς αυτών. Ο τρίτος σχετίζεται με τις υποδομές και εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στη βελτίωση του οδικού δικτύου, στην κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, αφήνοντας ένα ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο λειτουργεί τόσο καθοριστικά στην περιοχή, ώστε να αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών, προσφέροντας τους έτσι ποικιλία δράσεων και ψυχαγωγίας. Τέλος, κάτι που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τον Δήμο μας σχετίζεται με την λειτουργία των Κέντρων Υγείας που πρέπει να λειτουργούν επί εικοσιτετράωρου βάσεως, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει.

Πώς θα είναι η πόλη της Πάργας στο τέλος της τρέχουσας θητείας σας;

Επικεντρωνόμαστε στον Δήμο Πάργας, και όχι μόνο στην πόλη, και θα επιδιώξουμε να είναι ένας Δήμος σύγχρονος, λειτουργικός και εξωστρεφής, ο οποίος να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους δημότες και τους επισκέπτες. Έναν Δήμο καθαρό, με πεζοδρόμια, με πλατείες, με χώρους άθλησης και αναψυχής. Έναν Δήμο που θα αναπτύσσεται οικονομικά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Βέβαια, κάθε τι που γίνεται σε αυτόν τον τόπο έχει σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, γι’ αυτό, λοιπόν, με συνεχή προσπάθεια οι κοινωνικές παροχές, η παιδεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός θα καλύπτουν το σύνολο των πολιτών.

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού