Επιτάφιοι με άρωμα Ανάστασης σε πόλεις και χωριά (ΦΩΤΟ)


Του π. Ηλία Μάκου

Στις πόλεις και στα χωριά της Αλβανίας έστειλε το μήνυμα της Ορθοδοξίας. Του π. Ηλία Μάκου. 

Η περιφορά των Επιταφίων και στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων και στις Μητροπόλεις Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Βερατίου, Φίερι και Ελμπασάν, όπου στους δρόμους ακολουθούσαν τον Μεγάλο Νεκρό ιερείς και πιστοί, έστειλε ηχηρό το μήνυμα της Ορθοδοξίας.

Στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση» των Τιράνων  συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ και ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος, πλαισιούμενοι από κληρικούς και προεξήρχαν της λιτανείας στην περιοχή των Τιράνων, ενώ ο Μητροπολίτης Ιωάννης στην Κορυτσά, ο Μητροπολίτης Δημήτριος στο Αργυρόκαστρο, ο Μητροπολίτης Νικόλαος στο Φίερι και ο Μητροπολίτης Αντώνιος στο Ελμπασάν.

Ο Χριστός καταργώντας το Βασίλειο του θανάτου, με την κάθοδό του σ’ αυτόν, μας χάρισε την απολύτρωση.

Μέσα από τον Τάφο Του έβλεπε να πίνουν ζωή από τα μαρτύριά Του και από τη θεία στάλα των πληγών του εκατομμύρια άνθρωποι.

Το μέλλον έβλεπε. Και μέσα από το μνήμα Του τ’ άνθη φύτρωναν της σωτηρίας.

Και ενώ τριγύρω του οι εχθροί Του πανηγύριζαν, Εκείνος άκουε να τον υμνούν με ύμνους ευχαριστίας και λατρείας.

Ο κόσμος ο παλαιός έδυσε πίσω Του, και άλλος νέος στα μυστικά Του ύψη αναστήθηκε.

Έχει αισθήματα και όνειρα άλλα αυτός ο κόσμος, ψηλότερα, βαθύτερα, και αξίες διαφορετικές, γιατί από θυσία, από τάφο ανμαστήθηκε.

Και το ένιωσαν οι πιστοί στην Αλβανία, που για χρόνια οι πολέμιοί Του νόμισαν ότι έθαψαν μια για πάντα τον Χριστό, ότι όποιος στης γης την πορεία βογγάει, σ’ Αυτόν γυρνά το μάτι και ανασαίνει.

Δεν μπορεί κανείς μας, ακόμη και ένας άπιστος, να μη θωρεί και να θαυμάζει την εκστατική εικόνα ενός Θεού, που γίνεται εκούσια θνητός και για τους θνητούς στο Σταυρό πεθαίνει και ενταφιάζεται.

Και ανάμεσα στους μεγάλους γκρεμούς, όπου οι άνθρωποι στήνουμε τις σκηνές μας, στο σταυροδρόμι των πιο ορμητικών ανέμων, αν έχουμε την πίστη μας στο Χριστό φλάμπουρό μας, έρχεται και μας ζεσταίνει μέσα στις χούφτες Του. Με θαυμαστά γεγονότα, αλλά και με θαυμαστά πρόσωπα.

Ας γίνει η ηχώ της φωνής Του, η ηχώ του κόσμου.