Ακολουθίες του Νυμφίου (ΦΩΤΟ)

Του π. Ηλία Μάκου

Με πολύ κατάνυξη τελούνται οι ακολουθίες του Νυμφίου στην Εκκλησία της Αλβανίας και οι πιστοί δείχνουν ότι προσπαθούν να ζήσουν βαθύτερα μέσα στην ψυχή τους τις μεγάλες στιγμές της λυτρωτικής θυσίας του Κυρίου. Του π. Ηλία Μάκου. Είναι πολλές οι στιγμές και οι περίοδοι, κατά τις οποίες η Εκκλησία μας καλεί σε εντονότερη πνευματική ζωή.

Μια από αυτές είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Αποτελεί μια αλήθεια το γεγονός ότι είναι δύσκολο να συλλάβουμε σε όλο του το βάθος το λυτρωτικό έργο του Χριστού.

Παρ’ όλα ταύτα, όμως, είναι δυνατόν με μια περισσότερη αυτοσυγκέντρωση και απαλλαγή από το φορτίο των καθημερινών μας φροντίδων να κατανοήσουμε κάπως το μυστήριο της λύτρωσης.

Επί πλέον η περισυλλογή κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει και έναν άλλο σπουδαίο σκοπό. Την εξέταση του εαυτού μας, τον αυτοέλεγχο και τη συντριβή για τις αδυναμίες μας.

Μπροστά στη δυσκολία να αντιληφθούμε το μέγεθος της θυσίας του Κυρίου και μπροστά στις δικές μας αδυναμίες, ας κλίνουμε τα γόνατα ενώπιον του Χριστού σε ολόθερμη, ειλικρινή προσευχή.

Ω, πόσο μεγάλες είναι αυτές οι στιγμές. Πόσο αγγίζουν την αίσθηση της αιωνιότητας. Η ψυχή μας φεύγει από τη μέριμνα της ζωής. Βρίσκει το φυσικό της περιβάλλον.

Ανοίγεται διάπλατα για να δεχθεί τα μηνύματα της χάρης του Θεού, που θα της δημιουργήσουν ένα ευρύτατο πεδίο ορατότητας για να αντικρίσει με δέος το Θείο Πάθος.

Ανοιχτά τα μάτια της ψυχής μας και άγρυπνα όλες αυτές τις ημέρες για να μη διακοπεί η θέα του Θείου Δράματος.

Η περισυλλογή και προσευχή θα μεταβάλουν την κατάσταση της ψυχής μας ριζικά.

Καθώς εντείνονται τα γεγονότα με τις ωραίες ακολουθίες της Εκκλησίας μας, θα εκτείνεται και η δική μας προσπάθεια για να καταλήξουμε στην τελευταία βαθμίδα της έντασής μας τη Μεγάλη Παρασκευή.

Κας ας πούμε στον στον Εσταυρωμένο λυτρωτή ένα εγκάρδιο, ένα ειλικρινές «ευχαριστώ» για την αγάπη του και ένα θερμό ικετεύω για να γίνει η θυσία του λύτρωση για όλο τον κόσμο.