Στο γήπεδο ο Παραμυθίας Σεραπίων για ανθρωπιστικό σκοπό...



Θετικές εντυπώσεις άφησε η παρουσία του Μητροπολίτου Παραμυθίας Σεραπίωνος στο γήπεδο Καναλακίου για ένα ανθρωπιστικό θέμα.

Με τον ποδοσφαιρικό αγώνα παλαιμάχων του ΠΑΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ και του ΣΟΥΛΙΟΥ Παραμυθιάς τιμήθηκε  αγνοούμενος από τις 7 Φεβρουαρίου 2024  ποδοσφαιριστής,  ο Δημήτρης Τσάλης, πατέρας δύο μικρών παιδιών, που  ενώ προσπαθούσε στη θάλασσα της Αμμουδιάς να ανασύρει ένα μεγάλο ψάρι, χάθηκε και ακόμη δεν έχει εντοπιστεί.

Ο Σεβασμιώτατος απένειμε, σε μια συγκινητική στιγμή, στη σύζυγό του αγνοούμενου μια εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Επίσης τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στην οικογένεια του Δημήτρη από θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, ενώ τιμήθηκαν και το λιμενικό σώμα και ο ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Ifly Γιώργος Βέρμπης, που συνέβαλαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του Δημήτρη. Παρόντες ήταν και οι δύο διεθνείς παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Θοδωρής Ζαγοράκης και Γιώργος Καραγκούνης, οι οποίοι τιμήθηκαν, αλλά και ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν. Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς,  ο δήμαρχος  Σουλίου   Αθανάσιος Ντάνης, και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Βασίλης Γοργόλης.

Με αφορμή δύσκολες και θλιβερές περιπτώσεις, όπως αυτή του αγνοούμενου Δημήτρη, η Εκκλησία όταν συμβαίνουν γεγονότα παράδοξα, αντίθετα από κάθε πρόβλεψη εξέλιξης και αναφωνούμε έκπληκτοι "μα είναι δυνατόν;" και "πέφτουμε από τα σύννεφα", όταν άλλα περιμένουμε και άλλα μας έρχονται, όταν οι συνθήκες της ζωής μας οδηγούν σε απογοήτευση, έρχεται να μας προτρέψει να μη φοβόμαστε και να μην δειλιάζουμε, γιατί ο Χριστός είναι ανάμεσά μας.

Η καρδιακή προσευχή: "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με", καταστάλαγμα της Παράδοσης και πεμπτουσία της ορθόδοξης πνευματικής ζωής και πρακτικής, συνοδεύει τη τη ζωή μας και δείχνει την ωριμότητά μας, προσκαλώντας τον Ιησού ως συνοδοιπόρο και λυτρωτή στις δυσκολίες μας.

Ο επίγειος βίος έχει αναμφίβολα πόνο και μελανότητα, που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε όσα φίλτρα και αν χρησιμοποιήσουμε. Αν δεν αποδεχθούμε αυτή τη θεώρηση, θα έχουμε ψευδή εικόνα της της ζωής και θα κρατάμε στα χέρια μας μια ρετουσαρισμένη φωτογραφία αντί της πραγματικότητας, η οποία πραγματικότητα δεν είναι συνήθως ούτε άσπρη, ούτε μαύρη, αλλά κυρίως ασπρόμαυρη.

Είναι σπουδαίο, λοιπόν, μπροστά στα προβλήματα να καθοδηγούμαστε από τη διαβεβαίωση του Χριστού "Ιδού εγώ μεθ' ημών ειμι" και να φτάνουμε  στη δική μας βεβαιότητα, που θα ριζώσει μέσα μας και θα μας δίνει ελπίδα απέναντι στο κακό. Μια τέτοια πορεία, όμως, που στηρίζεται στη σιγουριά και στην ασφάλεια του Θεού, απαιτεί διαρκή αγώνα εκ μέρους μας και μεγάλο έλεος εκ μέρους Του. 

π. Ηλίας Μάκος


Φωτό: Τατιάνα Στοΐτσεβα