ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Έχουν πρόβλημα τα μαγαζιά της παράλιας ζώνης

Με επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας διαμαρτύρεται, δια του προέδρου του Αλέκου Πάσχου,  διαμαρτύρεται για τους νέους όρους  σε σχέση με την παραχώρηση απλή χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας σε επιχειρήσεις».

Ειδικότερα αναφέρεται στην επιστολή: "Μετά την ψήφιση του ν. 5092/2024 (ΦΕΚ Α 33/4.3.2024) καθορίστηκαν νέοι όροι σε σχέση με την παραχώρηση απλής χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας σε επιχειρήσεις. Εκ του νόμου προκύπτουν υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις οι οποίες τη στιγμή που μιλάμε, στην αρχή της τουριστικής περιόδου, είναι ακόμη ρευστές και ασαφείς. Ιδιαίτερα για την περιοχή μας, τη Θεσπρωτία, προσφάτως έγινε σαφές πως στις πρώην χερσαίες λιμενικές ζώνες της Ηγουμενίτσας, της Πλαταριάς και των Συβότων  ο φορέας που θα κάνει τις παραχωρήσεις θα είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας με όλες τις δεσμεύσεις του ν. 5092.

Στις πρώην χερσαίες λιμενικές ζώνες αναπτύσσονται χρόνια επιχειρήσεις  οι οποίες ελάμβαναν άδειες κοινοχρήστου χώρου. Εξαιτίας της ομορότητας και της γειτνίασης με τη θάλασσα δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα λειτουργίας (τόσο τα 4m από την ακτή όσο και τα 3-6 μέτρα απόσταση μεταξύ όμορων). Είναι εξαιρετικά οξύμωρο να επιχειρείται μια οριζόντια εφαρμογή του νόμου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια αστικότητας τα οποία επηρεάζουν τις παραχωρήσεις  στις περιοχές αυτές. Για παράδειγμα, καφετέριες στην πόλη της Ηγουμενίτσας για χρόνια βρίσκονται ακριβώς δίπλα-δίπλα. Με την εφαρμογή ακόμη και της ελάχιστης απόστασης  των 3m μεταξύ τους, για πολλές από αυτές θα είναι ασύμφορη η ενοικίαση χώρου με αρκετές από τις παραπάνω να είναι ασύμφορή ακόμη και η λειτουργία τους.

Ακόμη, είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν άμεσα οι απαραίτητες διευκρινήσεις σε σχέση με τις επιτρεπόμενες κατασκευές ώστε κανείς από τους επαγγελματίες να μην βρεθεί προ εκπλήξεως το καλοκαίρι και αντιμέτωπος με τις κυρώσεις".