Σημαντικό γεγονός... Σχόλια από τον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

 

Σημαντικό γεγονός…

Σε μία εποχή που ψάχνει κανείς με τα… κιάλια να βρει θετικές και αισιόδοξες ειδήσεις, η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι περνούν κάθε χρόνο τις πύλες του είναι ένα γεγονός που αξίζει κανείς να σταθεί και να δώσει έμφαση.

Επίσημα εγκαίνια…

Προχθές εγκαινιάστηκε επίσημα στην τέταρτη πτέρυγα του Νοσοκομείου ένας υπερσύγχρονος τομογράφος PET-CT, μέσω του οποίου κυρίως ασθενείς με καρκίνο, αλλά και άλλοι με πολύ σοβαρές ασθένειες θα κάνουν μία εξειδικευμένη εξέταση η οποία θα δείχνει με ακρίβεια το στάδιο της νόσου και θα βοηθάει στην έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση. 

 Οι ασθενείς ταξίδευαν…

O «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» είχε ασχοληθεί  με το θέμα του PET-CT, φιλοξενώντας δηλώσεις της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του Π.Γ.Ν.Ι. Χρύσας Σιόκα, η οποία τόνιζε τη σημασία του συγκεκριμένου μηχανήματος για την περιοχή μας. Γράφαμε τότε πως οι ασθενείς αναγκάζονταν να ταξιδεύουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα για να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση…

Χάνονταν χρόνος!

Άρρωστοι άνθρωποι έμπαιναν σε λίστες, υποβάλλονταν σε μεγάλα έξοδα μαζί με τους δικούς τους, ταλαιπωρούνταν λόγω του ταξιδιού και εν τέλει καθυστερούσαν να λάβουν τα αποτελέσματα, τη στιγμή που η έγκαιρη διάγνωση και ο προσδιορισμός του σταδίου του καρκίνου είναι ιδιαίτερα κρίσιμος προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτός αποτελεσματικά.

Χάρη στο «Στ. Νιάρχος»…

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τη σημασία του νέου τομογράφου που λειτουργεί πλέον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για εκείνους τους πολίτες από τα Γιάννενα και την ευρύτερη περιοχή οι οποίοι κυριολεκτικά δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Έναν τομογράφο που δεν θα τον αποκτούσε το Π.Γ.Ν.Ι. αν δεν ήταν το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» και η δωρεά των 1,8 εκατ. ευρώ που έκανε.  

Οι διακομιδές…

Στο μεταξύ, η παρουσία της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στα προχθεσινά εγκαίνια του PET-CT έδωσε την ευκαιρία να ερωτηθεί για ένα σημαντικό για το Νοσοκομείο ζήτημα, αυτό της διακομιδής ασθενών, το πρόγραμμα των οποίων περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους γιατρούς, ακόμα και ειδικοτήτων που είναι άσχετες, όπως δερματολόγοι, μικροβιολόγοι, ψυχίατροι κλπ.

Άσχετες ειδικότητες…

✒ Τι να σου κάνει όμως ο ψυχίατρος, για παράδειγμα, όταν καλείται να συνοδεύσει έναν βαριά τραυματισμένο ασθενή διασωληνωμένο με ασθενοφόρο στην Αθήνα ή το Νοσοκομείο του Ρίου; Φυσικά, γιατρός είναι και αυτός, όχι όμως ειδικευμένος και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή διακομιδή… 

Όλοι οι γιατροί…

✒ Σχετική ερώτηση τέθηκε στην αναπλ. Υπουργό προχθές, όμως η απάντησή της δεν ήταν ικανοποιητική. Όπως είπε, όλοι οι γιατροί πρέπει να είναι σε θέση, με εκπαίδευση, να συμμετέχουν σε διακομιδές. Το ερώτημα όμως που προκύπτει εδώ είναι αν την έχουν σήμερα αυτή την εκπαίδευση οι γιατροί του Π.Γ.Ν.Ι. που το όνομά τους περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακομιδών του Απριλίου.

 Πρώτα εκπαίδευση!

Εικάζουμε πως δεν έχει διεξαχθεί ακόμα ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης για τον σκοπό αυτό. Άρα, πρώτα πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι οι γιατροί οι οποίοι θα συμμετέχουν στις διακομιδές και έπειτα να αρχίσουν να μπαίνουν στα ασθενοφόρα. Όχι το αντίστροφο! Απλά πράγματα αυτά… Και να μην ξεχνούν εκεί στο υπουργείο ότι εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές! 

Περί θέρμανσης…

Τελειώνοντας, αφήνουμε τα της Υγείας και πάμε στο οικονομικό κομμάτι που μας απασχολεί όλους και πάντα. Και συγκεκριμένα σ’ εκείνο της θέρμανσης. Βέβαια, δεν είναι μείζον θέμα πια, αφού η άνοιξη προχωράει, ο καιρός όσο πάει και θα βελτιώνεται, οπότε και τα καλοριφέρ αργά ή γρήγορα θα κλείσουν.  

Μεγάλος ο «γρίφος»!

Θα ξανάρθει όμως το φθινόπωρο και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την τιμή των καυσίμων όταν ξεκινήσει και πάλι η διάθεσή τους. Άρα το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι: Να βάλει κανείς πετρέλαιο για να το έχει για του χρόνου ή να το αφήσει με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο; Εδώ σε θέλω κύριε διαχειριστή…

Δύσκολο να πεις…

Μαγικές λύσεις εδώ δεν υπάρχουν και ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Πάντως, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια των Ιωαννίνων ήταν το προηγούμενο διήμερο κατά μέσο όρο 1,10 έως 1,13 ευρώ. Καλή γενικά… Θα ξεκινήσει φθηνότερα τον επόμενο Οκτώβριο; Δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά! Η πείρα πάντως δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας!