Τοπική πολιτική επικαιρότητα

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, δήλωσε σχετικά με την εγκατάσταση του νέου αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Φιλιατών: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς εγκαθίσταται τις επόμενες μέρες ο νέος αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Για να φτάσουμε σε αυτό το εξαιρετικό γεγονός δώσαμε μεγάλο αγώνα, ο οποίος ξεκίνησε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018, με την τότε απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, να χρηματοδοτήσει με 300.000€ την προμήθεια του νέου αξονικού τομογράφου".
***
Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως  κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος  Κάτσης  αναφορικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ότι θα αναστείλει τη λειτουργία  του νεοϊδρυθέντος τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας  στην Ηγουμενίτσα μαζί με άλλα 36 σε όλη τη χώρα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης αναφορικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης σημειώνει: «Καλώ την Υπουργό να έρθει να εξηγήσει στο Θεσπρωτικό λαό  για ποιο λόγο αφήνει τη Θεσπρωτία το μοναδικό νομό της Ηπείρου εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά από 25 χρόνια και μάλιστα χωρίς να διαβουλευτεί με κανέναν με τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε».  Ζητάμε να μας εξηγήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση στον νομό μας. Κατήργησε το διετές τμήμα Ιχθυοκομίας που θα λειτουργούσε από του χρόνου και τώρα θέλει να καταργήσει και το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, προς όφελος των ιδιωτικών κολλεγίων. Η Νέα Δημοκρατία πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά με το «σχέδιο Αθήνα» κλείνοντας 2 τμήματα στην Ηγουμενίτσα. Η απόφαση του Υπουργείου να γκρεμίσει ότι με κόπο χτίσαμε τα τελευταία χρόνια μαζί με τις ομόφωνες αποφάσεις των Ιδρυμάτων, είναι κατάφορα άδικη και έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία όπως φάνηκε και από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που ζήτησε ομόφωνα την λειτουργία του τμήματος και την άρση αυτής της απόφασης. Ζητάμε το αυτονόητο, τη συμμετοχή του νομού Θεσπρωτίας στο νέο Πανεπιστήμιο Ηπείρου. Αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις και δεσμεύσεις».
***


Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, μιλώντας κατά τη συζήτηση στη Βουλή του ψηφισθέντος νέου ποινικού κώδικα, υπογράμμισε: "Εμείς, με τις προτεινόμενες αλλαγές, επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε αδυναμίες, αστοχίες και αντιφάσεις της βασικής αναθεώρησης που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή, και μάλιστα στο παρά πέντε. Λάβαμε υπόψη τις ανησυχίες που εξέφρασαν ενώσεις, πανεπιστημιακοί και επαγγελματίες του νομικού χώρου.
Τις προειδοποιήσεις για μαζικές παραγραφές αδικημάτων όπως οι διαρρήξεις και οι κλοπές, οι αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων. Η δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας στον κόσμο, η αύξηση των απειλών για τη δημόσια ασφάλεια… Ή, ακόμα, η ανοχή απέναντι σε κρούσματα διαφθοράς ή στη δράση ακραίων ή τρομοκρατικών ομάδων. Ακούγοντας λοιπόν τις ανησυχίες αυτές, δε μπορούσαμε παρά να τροποποιήσουμε συγκεκριμένες διατάξεις που είναι πολύ σημαντικές για την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών".