Συνεργασία των Θρησκευτικών Ηγετών της Αλβανίας για την ειρήνη (Από τη romfea.gr)

ipografi albanias 1
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Προκειμένου να προχωρήσει στην πράξη και να μην αποτελεί θεωρητική διακήρυξη η εδραίωση της ειρήνης, που είναι τόσο πολυπόθητη και απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός αναγεννημένου κόσμου, το Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας, που πρόεδρός του είναι αυτή την περίοδο ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Κέντρο Συντονισμού Κατά της Βίας και του Εξτρεμισμού (CVE).
ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Βασικοί πυλώνες αυτού του μνημονίου συνεργασίας είναι η ανάδειξη της αναγκαιότητας της ειρήνης, ως βασική προϋπόθεση της συνοχής, της ευημερίας και της κοινωνικής ηρεμίας στην Αλβανία.
Προβλέπεται η διατήρηση και η ενίσχυση της διαθρησκειακής συνεργασίας προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνύπαρξης. Δεσμεύονται όλες οι πλευρές να ενεργήσουν προληπτικά για την αποφυγή δράσης ή ενέργειας, που υπονομεύει την ειρήνη στη χώρα.
Επίσης, στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα θεσμοθετηθεί κατάλληλη συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Συντονισμού Κατά της Βίας και του Εξτρεμισμού με κάθε θρησκευτική κοινότητα στην Αλβανία, αλλά και με το Διαθρησκειακό Συμβούλιο συνολικά.
Επιπρόσθετα οι δομές του Κέντρου θα προωθήσουν τη συνεργασία των θρησκευτικών κοινοτήτων με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εξάλλου θα εντοπίζεται κάθε αναφορά στα σχολικά βιβλία και στη λογοτεχνία, σε σχέση με τη διαστρέβλωση του ειρηνοποιού ρόλου των θρησκευμάτων και, που, σε αντίθεση με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, υποκινεί μίσος και βία και πυροδοτεί κλίμα έντασης.
Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Σε ειδική τελετή, που έγινε στα γραφεία CVE, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού Κατά της Βίας και του Εξτρεμισμού Agron Sojati και οι πέντε ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας της Αλβανίας Bujar Spahiu, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Δυρραχίου των Καθολικών George Frendo, ο επικεφαλής των Μπεκτασί Edmond Brahimaj και ο πάστορας της Ευαγγελικής Συμμαχίας της Αλβανίας Ylli Doçi.
Ο διευθυντής της CVE κ. Sojati επαίνεσε το έργο και τη συμβολή όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στην ανάδειξη και στη διαμόρφωση πνεύματος διαλόγου και ειρήνης.
Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας Αλβανίας Bujar Spahiu, αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ όχι μόνο των θρησκειών, αλλά και στη συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή ριζοσπαστισμού και εξτρεμισμού και να διατηρηθεί η σταθερή αξία της διαθρησκευτικής συνεννόησης.
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΤΙΖΕΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος δουλεύει για την ειρήνη, γιατί η χριστιανική του ψυχή δεν μπορεί να δικαιολογήσει κανένα πόλεμο, καμία αδικία, επιθετικότητα ή βία στο όνομα της θρησκείας.
Και υπομονετικά χτίζει στην Αλβανία υποδομές ειρήνης, βοηθώντας να ανέβει το επίπεδο ζωής, σκέψης, μόρφωσης, υγείας, πολιτισμού.
Όλα αυτά είναι υποδομές ειρήνης, που βοηθούν τους ανθρώπους να βρουν την αξιοπρέπειά τους. Από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκε στην Αλβανία, δεν άνοιξε ένα μέτωπο ενάντια σε όσους έχουν μια διαφορετική κοσμοθεωρία.
Είδε τον κάθε άνθρωπο με σεβασμό, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει και το αν πιστεύει. Μιλάει τη γλώσσα της αγάπης, γιατί αυτή την καταλαβαίνουν όλοι.
ipografi albanias 2
ipografi albanias 2
Πηγή: romfea.gr