Πως αντέδρασαν μέσα στο χρόνο οι Θεσπρωτοί για το ανύπαρκτο θέμα των "Τσάμηδων"

Στη Θεσπρωτία επί πολλές δεκαετίες υπήρχε, και υπάρχει σχετικά, μια αδιαφορία, όχι άγνοια, επί του θέματος των λεγόμενων "Τσάμηδων", που πήγαζε από την πάγια θέση ότι πρόκειται για ανύπαρκτο θέμα.
***
Μέχρι το 1990 το καθεστώς Χότζα δεν έβαζε τέτοιο θέμα και κατά συνέπεια δεν απασχολούσε τους Θεσπρωτούς. Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος η υπόθεση άρχισε να "φουντώνει" τεχνηέντως από πλευράς Αλβανών, για να φτάσει σήμερα στην αποκορύφωσή της.
***
Αντίβαρο αντίδρασης στις "Τσάμικες προκλήσεις" αποτέλεσαν τοπικές εφημερίδες σε Θεσπρωτία και Γιάννινα και δημοσιογράφοι (αξίζει να αναφερθεί ο αείμνηστος Γιάννης Μαυρομάτης), καθώς και άτομα, όπως  ο αείμνηστος τ. βουλευτής Στρατής Αθανασάκος, ο αείμνηστος Κων/νος Τσίλης (ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ). Η πλειοψηφία τοπικών φορέων και παραγόντων έμειναν, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους, αμέτοχοι. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν εξαιρέσεις. Ως τέτοιες αξίζει να αναφερθού οι περιπτώσεις του τ. υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, που έγραψε και βιβλίο, αλλά και του τ. βουλευτή Ηλία Βεζδρεβάνη, που αρθρογραφούσε. Η αναφορά γίνεται για τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς  πρόσφατα άρχισαν να δραστηριοποιούνται και άλλοι, όπως ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας.
***
Στη Θεσπρωτία πρωτοστάτησαν οι εφημερίδες "Ελεύθερο Βήμα", "Τιτάνη" και "Εθνικά Νέα", αλλά θέση εναντίον των "Τσάμηδων" πήραν και  η "Θεσπρωτική"  τα "Θεσπρωτικά Νέα" και οι "Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι", καθώς και η "Θεσπρωτών Διαβούλευση" (από το 2010, που ιδρύθηκε και μετά). Αλλά και τοπικές ηλεκτρονικές σελίδες, από τη λειτουργία τους και μετά, αντιστάθηκαν στην "Τσάμικη" προπαγάνδα με προεξάρχουσες το "Ράδιο Ηγουμενίτσα", το "Paramythia online", την "Κάτοψη" και το "Θεσπρωτικό παλμό".  
***
Σε επίπεδο Ηπείρου σε σημαία εναντίον των "Τσάμηδων" αναδείχθηκε η εφημερίδα "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ" των Ιωαννίνων. Η ίδια η εφημερίδα, αλλά και συνεργάτες της σφυροκοπούσαν τους "Τσάμηδες" για τις ιστορικές αναλήθειες, που προέβαλαν. Και πραγματικά πέτυχε ο "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ" να γνωστοποιήσει ευρέως το θέμα.